Cibule je základem polévek, omáček i zeleninových jídel. Tušili jste ale, že z ní lze připravit i nápoj? Cibulový čaj oceníte především v době viróz. Uleví při rýmě, podrážděném krku, kašli, chrčení průdušek i při únavě z nachlazení. Navíc má přirozeně prohřívací účinky. Řadí se i k potravinám s protizánětlivými účinky, může vám tak pomoci infekci rychleji překonat a posílit vaši obranyschopnost.
Při nachlazení vsaďte na cibulový čaj
Čaj si připravíte snadno. Na jednu cibuli počítejte asi 400 ml vody. Cibuli omyjte a použijte i se slupkou. Nakrájejte ji na plátky, v hrnci zalijte vodou, přiveďte k varu a nechte na mírném plameni pět minut provařit. Slijte, přeceďte přes sítko, můžete dosladit medem. Pijte teplé, po malých doušcích, dva až tři šálky denně. Pokud vám vadí chuť čaje, můžete přidat skořici nebo hřebíček, zkuste také citron a majoránku.
Kloktadlo z cibule na bolavý krk
Cibulový čaj nemusíte jen popíjet, pomůže také jako kloktadlo. Uleví od otoku a bolesti v krku, klidní zánět, usnadňuje vykašlávání a polykání. Na přípravu kloktadla můžete použít i jen samotné slupky, odvar připravte stejně jako čaj dle popisu výše.