Víte, které ořechy jsou nejzdravější?
Ořechy mají své nenahraditelné místo ve zdravém a vyváženém jídelníčku díky obsahu kvalitních bílkovin, nenasycených tuků, vitamínům a minerálům, a jsou proto často označovány jako superpotravina. Jednotlivé druhy ořechů se od sebe liší nejen chutí, velikostí a způsobem pěstování, ale také obsahem prospěšných látek.
Kešu ořechy působí díky vysokému obsahu karotenoidů pozitivně na pokožku, vlasy i nehty a podle studií mohou dokonce ulevit od revmatických bolestí. Obsahují vápník, draslík, hořčík a měď.
Vlašské ořechy mají pozitivní vliv na myšlení a mozek jako takový. Stejně jako kešu ořechy pomáhají posílit zdraví vlasů, pokožky a nehtů. Obsahují přibližně 50–70 % tuků, kvalitní bílkoviny, vitamíny E, B1 a B6, kyselinu listovou a minerály.
Mandle obsahují nejvíce vlákniny ze všech ořechů, a jsou tak skvělým pomocníkem pro podporu funkce střev. Mimo to však obsahují také pořádnou porci vitamínů, minerálů, stopových prvků a kvalitních bílkovin. Ve slupkách mandlích najdete i hodně vitamínu E.
Lískové ořechy obsahují plno živin, vlákninu, antioxidantů a zdravých tuků a podobně jako vlašské ořechy mohou mít pozitivní vliv na paměť a koncentraci.
Pistácie mají nízký glykemický index a už malé množství dokáže dobře zasytit. Najdete v nich vitamíny skupiny B, vápník, draslík, měď a železo. Nechybí ani karotenoidy, které mají antioxidační účinky.
Para ořechy, známé také jako brazilské ořechy, obsahují plno vitamínů, například A, B1, B2, B3, E a D, a minerálů, z kterých je ve velkém množství zastoupen především selen.