Kde všude najdete cukr?
Jednoduchý cukr k životu nepotřebujeme. Jenže většina z nás už si na cukr zvykla a nedokáže si bez něj jídlo ani představit. Najdete ho dokonce i v potravinách, u kterých byste to nečekali, třeba v pečivu nebo v instantních polévkách. Proto je důležité číst etikety. “V tabulce nutričních hodnot je vždy uvedeno, kolik cukru daný výrobek obsahuje. Pro ženy je obecně určeno maximální množství cukru v hodnotě 24 gramů denně, pro muže 36 gramů denně.”, upřesňuje MUDr. Jakub Holešovský. Abyste dostali svůj krevní cukr pod kontrolu, lze to i malými změnami v jídelníčku. Originální a srozumitelný návod sepsala biochemička Jessie Inchauspé v knize Pravda o cukru. “Devadesát procent z nás má v krvi příliš vysokou hladinu glukózy – a řada z nás o tom neví. A jak se to projevuje? Neodolatelnou chutí na sladké, únavou, neplodností, hormonálními problémy, akné, vráskami… A po nějakém čase může dojít k rozvoji závažnějších obtíží, jako je cukrovka druhého typu, syndrom polycystických ovarií, rakovina, demence nebo kardiovaskulární problémy. Když si hladinu glukózy v krvi vyrovnáte, zbavíte se i nepříjemných projevů, které její zvýšenou hladinu doprovází.”