Houbový kuba
V některých domácnostech se připravuje houbový nebo-li staročeský kuba i dnes, ale dříve nechyběl na žádné vánočním tabuli. Je to levný, ale přitom vydatný pokrm, kterým se v některých chudších rodinách nahrazovalo maso. Jeho hlavními surovinami jsou kroupy, houby, česnek a majoránka.
Nechyběla sladká tečka
Mezi tradičními vánočními pokrmy nechybělo sladké pečivo. Pekla se tradiční vánočka, ale také mnoho jiných druhů. Připravoval se staročeský trdelník, oblíbené byly i pukance. Jde o kynuté buchtičky sypané mákem, cukrem a přelité máslem. Tradičně byla na stole i mísa s perníčky, jablky a ořechy, ale také sušené ovoce. Tyto pochoutky se věšely později i na vánoční stromek.
Kdy lidé začali jíst kapra a bramborový salát?
Ryba byla v dobách našich předků považována za postní jídlo, takže na štědrovečerní tabuli původně chyběla, a to až do 19. století. Tehdy se připravoval nejčastěji kapr načerno a jeho příprava nebyla moc jednoduchá. Vařil se s ořechy, perníkem a sušenými švestkami, jež omáčce dodaly typickou tmavou barvu. Recept s bramborovým salátem přinesla do českých domácností až Magdalena Dobromila Rettigová, původně byl ale bez majonézy. Na vánoční stůl se dostal až ve 20.letech 20.století.