Jak doplnit kolagen
Některé potraviny podporují vlastní tvorbu kolagenu. Jedná se například o ovoce a zeleninu s vysokým obsahem vitamínu C, jako jsou citrusy, bobulovité ovoce, tedy maliny, jahody, rybíz nebo borůvky. Naopak, rafinované a vysoce zpracované potraviny, jako je bílá mouka, sladkosti, pochutiny s vysokým obsahem soli, produkci kolagenu v těle snižují. Mezi živočišné potraviny bohaté na kolagen patří maso, vývary a aspiky. Doporučuje se i konzumace lososa nebo tuňáka, vaječných bílků, ořechů a semínek. Tvorbu kolagenu podpoří také listová zelenina jako špenát, různé druhy salátů či kapusta. “
Výhodu mají ti, kteří rádi okusují chrupavky z kostí. Skvělý je i dlouho tažený vývar z kostí, sulc z nožiček a kůže nebo třeba želatina, ať už v podobě sladké, či slané. Jen pozor, bohužel velké množství zejména ‚gumových‘ sladkostí není ze želatiny, ale z agaru, a to je něco úplně jiného,“ upozornila v Českém rozhlasu Hradec Králové Hana Střítecká z Ústavu preventivního lékařství Lékařské fakulty Univerzity Karlovy.