Jak správně rozdrtit vaječné skořápky
Pokud vhazujete skořápky do kompostu nebo je používáte při hnojení rostlin, stačí je rozdrtit nahrubo. Skořápky vložte do silnějšího sáčku a pomačkejte. Také je můžete nasypat do větší uzavíratelné sklenice nebo plastové lahve a zatřepat. Pokud byste chtěli skořápky sami konzumovat, budete potřebovat co nejjemnější prášek. Toho dosáhnete pomocí hmoždíře nebo mixéru. „Při konzumaci vaječných skořápek je ovšem nutno dát pozor na riziko bakteriální nákazy. Vaječné skořápky často obsahují zdraví škodlivé bakterie, jako je například Salmonella enteritidis, která způsobuje onemocnění zvané salmonelóza. Pokud chcete zabránit riziku otravy jídlem, je vždy nutné vajíčka ve skořápce nejprve uvařit, a teprve poté skořápky zpracovat, tedy rozdrtit na prach a sníst,“ upozorňuje v rozhovoru pro Deník.cz docent Roman Pavela. Skořápky je také možné důkladně proprat pod tekoucí vodou a sušit 10 minut v troubě při teplotě 180-200 °C. Sušením v troubě docílíte, že skořápky zkřehnou a půjdou snáz rozemlít. Směs po rozemletí prosejte jemným sítem a prášek uložte v dobře uzavřené lahvičce.