5. Smažené pokrmy omezte, podporují ukládání tuku v břiše
Smažená jídla máme v oblibě, vypadají lákavě a také nám moc chutnají. Jenže zatímco se naše chutě těší na každý smažený kousek, ať už hranolky nebo kuře, tělo není zrovna nadšené. Smažené jídlo je totiž mastné, tučné a tím pádem i nezdravé. Vědecké studie dokládají, že jejich pravidelná konzumace přispívá k nárůstu hmotnosti, vysoké hladině cholesterolu a může ucpat i tepny. “Bohužel při tom smažení dochází ke zvýšení množství tuku v takto upravené potravě. My máme tuků v potravě dostatek vůči tomu, jak moc se hýbeme. Ta smažená jídla mají ještě navíc jednu nevýhodu, pokud smažíme na živočišném tuku, tak dochází k vzestupu takzvaných transmastných kyselin v té potravě a transmastné kyseliny velmi souvisí s aterosklerózou cév, to znamená zkornatěním tepen, abych to nazvala českým výrazem, a je to záležitost, které může i zvyšovat problematiku nádorových onemocnění střeva. Takže určitě smažené z hlediska zdravotního není dobrou volbou,” sdělila Českému rozhlasu dietoložka MUDr. Kateřina Cajthamlová.