Nepodléhejte hříšným sladkostem
Jednoduché neboli takzvané rychlé cukry najdete téměř ve všech nezdravých sladkostech. Jsou obsažené například v dortech, koláčích, bonbonech, sušenkách, ale i ve sladkých limonádách, džusech nebo v bílém pšeničném pečivu. A právě rychlé cukry patří mezi nepřítele stálého mládí číslo 1. Zatěžují trávení a zpomalují metabolismus, takže se kvůli jejich pojídání můžete cítit často unavená a bez energie. Navíc se tyto cukry hromadí v tkáních, takže mohou způsobit překyselení organismu v podobě chronického zánětu. Ale jak je možné, že kvůli tomu váš organismus stárne nejen zevnitř, ale i navenek?
Vzniklý zánět způsobí, že vaše pokožka nemůže přijímat tolik kyslíku, kolik je třeba, aby byla stále svěží a mladistvá. To stejné platí pro celý organismus. Navíc se bez kondice můžete cítit i kvůli tomu, že konzumace velkého množství jednoduchých sacharidů snižuje vaši obranyschopnost až o 50 %. Takže lidé, kteří konzumují hodně sladkého, jsou kvůli tomu často náchylnější také k některým nemocem.
Ovoce? Ano, ale opatrně
Kdo by neměl rád šťavnaté a osvěžující ovoce, které je moc dobré a navíc plné vitaminů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Obsahuje ale také ovocný cukr zvaný fruktóza. A právě proto, musíte být při pojídání ovoce obezřetná. S jeho množstvím se to nevyplácí přehánět. Nadbytečné množství ovocného cukru v krvi totiž způsobit inzulinovou zátěž organismu. V jejím důsledku je tělo překyselené, a vlivem toho má pak sklony k rychlejšímu stárnutí. Obecně ale platí, že pokud si dopřejete pár kousků ovoce denně a s jeho množstvím to nepřeženete, nemusíte se bát, že byste začala stárnout rychleji.
Pokud ale ráda mlsáte a jste zvyklá konzumovat ovoce ve větším množství, zkuste pár kusů ovoce raději nahradit zeleninou či oříšky. Vyhnete se tak nadbytečného množství ovocného cukru v krvi, a s tím i nežádoucímu dřívějšímu stárnutí.