Jaké potraviny patří do středomořské stravy?
Základními prvky středomořské stravy je zelenina a ovoce. Každý den byste měli konzumovat 7 až 10 porcí čerstvé zeleniny nebo ovoce. Do jídelníčku také zařaďte celozrnné potraviny, a to nejen pečivo, ale i cereálie a těstoviny. Máslo nahraďte olivovým olejem a nezapomínejte ani na zdravé tuky ze semínek a ořechů. Jezte také více mořských plodů a ryb jako je tuňák, losos, pstruh, makrela nebo sleď. “Sehnat kvalitní mořskou rybu je ovšem u nás složité. Dávejte si pozor také na to, k čemu je ryba určená - čili rybu k rychlému opečení dlouho neduste, nevysušujte. Na obale je v každém případě uvedeno, že je ryba zmrazená přímo na lodi. Takovou kupujte,” uvedla odbornice na výživu Monika Slavíková v Českém rozhlasu. Červené maso vybírejte libové nebo ho nahraďte bílým masem a luštěninami. Z mléčných výrobků konzumujte především řecký jogurt a menší množství sýrů. Potvrzuje to v rozhovoru pro Český rozhlas Alexandros Merkouris, autor dokumentárního snímku Dokonalé jídlo: “Kdybychom měli sestavit slovníček středomořské stravy, řekl bych, že se skládá hlavně z ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin, ořechů, luštěnin. Potom z přiměřeného množství vajec a mléčných výrobků. Důležité je, že červené maso tam není každý den, ale spíše jednou za čas. Středomořská strava je ve skutečnosti založená na rostlinách”. Součástí tradiční středomořské stravy je také červené víno, které se konzumuje pouze v malém množství v průběhu jídla.