A jaký je tedy ideální čas na večeři?
Odpověď je prostá, a to co nejdříve, s tím, že mezi večeří a snídaní by měla být alespoň dvanáctihodinová pauza. To je v podstatě forma přerušovaného půstu, konkrétně takzvaný „front-end intermittent fasting“, kde většinu kalorií přijímáme během dne a jídlo postupně omezujeme směrem k večeru. Tento režim je přirozenější a tělu prospěšný. “Z nutričního hlediska je víceméně jedno, zda poslední jídlo budete jíst v 17 nebo v 19 hodin. Jídlo, které sníte, bude mít stejný počet kalorií v 17 hodin, v 19 hodin, dokonce v 21 hodin. S časovým odstupem jídla se z něj prostě nestane větší kalorická bomba, jak se někteří lidé mylně domnívají. Důležitá je energetická hodnota a složení požitého jídla, a ne až tak to, v kolik hodin sníte poslední jídlo. Obecně se však doporučuje nejíst 2 hodiny před spaním větší a těžce stravitelné jídlo, které by mohlo bránit v kvalitě spánku,” doplňuje nutriční specialistka Mgr. Daniela Krčová na webu Fitpark.cz.