Přejít k hlavnímu obsahu

Vědci potvrzují: Tyto potraviny jezte denně. Potlačíte záněty a snížíte riziko vzniku Alzheimera a dalších nemocí

Abyste dokázali účinně bojovat proti zánětům v těle, vsaďte na konzumaci potravin, které dokáží výrazně ovlivnit vaše celkové zdraví. Přečtěte si, jaké potraviny je vhodné jíst, abyste potlačili záněty a zároveň snížili riziko vzniku nemocí až o polovinu.

Abyste si udrželi pevné zdraví, je nutné do svého jídelníčku zahrnout dostatek zeleniny, ovoce a vhodného masa. Pomocí vyvážené stravy můžete snížit vznik rizika zánětu na minimum a přispějete k dlouhodobému zlepšení celkového zdraví. Jedna z nejúčinnějších složek s protizánětlivými vlastnostmi je gingerol, který se přirozeně vyskytuje v čerstvém zázvoru. Jeho účinky na zdraví jsou prokázany vědevkými studiemi. Gingerol umí podle studie tlumit nejen bolest svalů, ale umí ochránit před vznikem osteoartrózy, nebo-li zánětlivému onemocnění kloubů. Pro dlouhodobé snížení rizika vzniku zánětu, je třeba vedle pravidelné konzumace zázvoru věnovat i pozornost celkovému jídelníčku.

Jak se projevuje zánět v těle?

Záněty v těle se mohou projevovat různými způsoby, některých si můžete všimnout hned. Projevují se bolestí, horečkou, náhlou únavou, zarudnutím, bolestivými bulkami, otoky, zahleněním nebo třeba mokváním zanícených ran nebo sliznic při nachlazení. Vnitřní záněty ale nejsou tak dobře rozpoznatelné a kvůli tomu postupně a nenápádně poškozují tělo zevnitř a způsobují vážná onemocnění. Příznaky se mohou projevit až po několika letech, proto se doporučuje pravidelně docházet na preventivní lékařská vyšetření.

Mohlo by se vám líbit

Co se stane s vaším tělem, když denně vypijete šálek heřmánkového čaje

Heřmánkový čaj není jen příjemně voňavý a chuťově lahodný, dal by se bez okolků označit jako všelék. Obsahuje totiž mnoho hodnotných a zdraví prospěšných látek. Co se stane, když budete každý den popíjet šálek heřmánkového čaje? To se dozvíte v našem článku.
svetzeny.cz

Jak strava ovlivňuje zdraví

Kromě pravidelných lékařských prohlídek je důležité dbát v prevenci a léčbě zánětů v těle na zdravou stravu. Podle vědeckých studií je důležité pravidelně a dostatečně jíst hodně potravin bohatých na omega-3 mastné kyseliny, jako jsou ryby. “Jednou z nejúčinnější potravinou v boji proti zánětům v těle jsou ryby jako např. losos, herink, makrela, sardinky, tuňák a ančovičky. Jejich konzumaci můžete nahradit pomocí výživových doplňků.”, radí dietoložka Lara Snead. Také jezte hodně zeleniny a ovoce, které jsou plné antioxidantů, vitamínů C a E, beta-karotenu a flavonoidů, které pomáhají v těle neutralizovat volné radikály a snižovat zánětlivé procesy. Ořechy a semena podobně jako ryby obsahují omega-3 mastné kyseliny, polyfenoly a antioxidanty, které snižují záněty a poskytují ochranu buňkám před poškozením. Některé druhy hub, např. reishi, maitake a chaga, obsahují zdraví příznivé beta-glukany a triterpenoidy. Celozrnné pečivo obsahuje vlákninu, vitamíny skupiny B a minerály. A používejte i oleje lisované za studena. Součástí olejů lisovaných za studena jako je například olivový nebo lněný olej, jsou zdravé nenasycené mastné kyseliny, zvláště omega-3 a omega-6. Dále se doporučuje pravidelné popíjení zdraví prospěšného zeleného čaje s katechiny, které mají protizánětlivé a antioxidantní vlastnosti.

Mohlo by se vám líbit

Co se stane s vaším tělem, když budete pít mrkvovou šťávu každý den

K nápravě mnohých zdravotních problémů mnohdy nepotřebujete žádné léky ani zázračné doplňky stravy. Často pomůže pouhá změna jídelníčku a přechod na odlehčenou stravu plnou vitamínů, fytoživin, vlákniny a dalších prospěšných látek. Zkuste pravidelně popíjet mrkvovou šťávu a budete se cítit o mnoho lépe.
svetzeny.cz

Jakých potravin se vyvarovat, abychom byli zdraví

Závěrem lze říct, že chcete-li si udržet své zdraví v nejlepší formě, doplňte jídelníček protizánětlivými potravinami a dostatkem fermentovaných potravin, zelených potravin jako je zelený ječmen nebo mořské řasy. Vyhýbejte se potravinám s vysokým obsahem přidaných cukrů, transmastných kyselin a bílé mouky. Pravidelná konzumace zánětlivých potravin často vede k onemocnění jako jsou cukrovka, revmatická artritida, lupus, Alzheimerova choroba a nemoci srdce a cév.

Zdroj článku
Doporučená videa z partnerského webu z Lifee.cz:
×
  • Svět ženy
  • 999 Kč
  • DVOULETÉ PŘEDPLATNÉ SVĚT ŽENY + ŽEHLIČKA NA VLASY REVLON + DIGI ZDARMA
  • obrázek magazínu DVOULETÉ PŘEDPLATNÉ SVĚT ŽENY + ŽEHLIČKA NA VLASY REVLON + DIGI ZDARMA
  • Předplatit