Jak strava ovlivňuje zdraví
Kromě pravidelných lékařských prohlídek je důležité dbát v prevenci a léčbě zánětů v těle na zdravou stravu. Podle vědeckých studií je důležité pravidelně a dostatečně jíst hodně potravin bohatých na omega-3 mastné kyseliny, jako jsou ryby. “Jednou z nejúčinnější potravinou v boji proti zánětům v těle jsou ryby jako např. losos, herink, makrela, sardinky, tuňák a ančovičky. Jejich konzumaci můžete nahradit pomocí výživových doplňků.”, radí dietoložka Lara Snead. Také jezte hodně zeleniny a ovoce, které jsou plné antioxidantů, vitamínů C a E, beta-karotenu a flavonoidů, které pomáhají v těle neutralizovat volné radikály a snižovat zánětlivé procesy. Ořechy a semena podobně jako ryby obsahují omega-3 mastné kyseliny, polyfenoly a antioxidanty, které snižují záněty a poskytují ochranu buňkám před poškozením. Některé druhy hub, např. reishi, maitake a chaga, obsahují zdraví příznivé beta-glukany a triterpenoidy. Celozrnné pečivo obsahuje vlákninu, vitamíny skupiny B a minerály. A používejte i oleje lisované za studena. Součástí olejů lisovaných za studena jako je například olivový nebo lněný olej, jsou zdravé nenasycené mastné kyseliny, zvláště omega-3 a omega-6. Dále se doporučuje pravidelné popíjení zdraví prospěšného zeleného čaje s katechiny, které mají protizánětlivé a antioxidantní vlastnosti.