Jaké potraviny si můžete bez obav dopřát jako zdravé mlsání a jak se neošidit o tradiční bramborový salát nebo perníčky? Máme pro vás tipy nejen na dietní ingredience, ale také na lehčí variantu jídel, které k vánočnímu času neodmyslitelně patří. Následující úpravy klasických pokrmů jsou doslova hitem letošních Vánoc.
Zdravý bramborový salát
Nejraději byste snědla bramborového salátu celou mísu, ale obáváte se, že jeho pojídání bude mít neblahý vliv na vaši váhu a trávení? Jednoduše si upravte jeho složení. Namísto majonézy do salátu přidejte obyčejný bílý jogurt, použít můžete také zakysanou smetanu. Nepřidávejte syrovou cibuli, nebo s ní šetřete. Vyhnete se tak nechtěnému nadýmání a bolestem břicha. Šetřete také solí a dalším kořením. Nepřidávejte ani hořčici či jiné dresinky. Namísto toho můžete trochu zaexperimentovat s přidanou zeleninou. Tu, která vám nedělá dobře, uberte a jinou oblíbenou zase do receptu můžete snadno zakomponovat. Co takhle třeba přimíchat trochu řepy nebo bylinek? Uvidíte, že odlehčený bramborový salát zachutná i vašim blízkým.
Oblíbené perníčky
Bez oblíbeného vánočního cukroví to o Vánocích zkrátka není ono. Navíc jeho pečení patří mezi nejoblíbenější české vánoční tradice. A nemusíte o ní být ochuzena ani v případě, že si hlídáte štíhlou linii nebo jen vyznáváte zdravý životní styl. Co takhle upéct perníčky, které chutnají naprosto skvěle, jsou hned měkké, ale neobsahují nic nezdravého? Budete se divit, ale je to hračka. Namísto cukru je oslaďte výhradně včelím medem, který si dopředu rozpusťte v másle. Pak tyto dvě ingredience přidejte do těsta, které se skládá pouze z vajec, hladké špaldové či celozrnné pšeničné mouky, perníkového koření, citronové kůry, trošky skořice, jedlé sody a kakaa. Tento recept má navíc další výhodu v tom, že perníčky jsou měkké ihned po upečení. Takže okamžitě můžete ochutnávat, co jste si napekla. Dozdobit hotové perníčky potom můžete rozpuštěnou vysoce procentní čokoládou. A zdravé mlsání je na světě.