Na litr vody použijte 10 až 15 gramů lístečků. Černý čaj zalévejte vařící vodou (100 °C), zelený a bílý jen horkou (75 až 60 °C).
V čajových sáčcích jsou najemno rozlámané lístečky, proto se z nich po jejich zalití vylouhují účinné látky daleko rychleji než z větších lístků jakostních čajů sypaných.
Sypký i sáčkový čaj si uchová své nezaměnitelné aroma, když ho uskladníte v dobře uzavíratelné dóze, jež nepropouští světlo.
Čajová konvice by měla mít ve víčku malý otvor, přes který se do ní dostává vzduch. Při nalévání se tak vyhnete zbytečnému potřísnění ubrusu.
Dvoustěnné skleněné šálky udrží nápoj déle teplý a zároveň vás sklenička v ruce nepálí.
Ke slazení čaje je nejvhodnější kandovaný cukr s velkými krystaly, které se pomaleji rozpouštějí, takže se sladkost nápoje rozvíjí postupně.