Jak na rychlé a jednoduché vánoční cukroví?
Napečeno na poslední chvíli! I pár dní před Štědrým večerem zvládnete připravit několik druhů výborného cukroví.
Klasiku dostanete od maminky nebo tchýně, troufněte si na nové druhy!
S našimi recepty to zvládnete hravě! Jsou tak lehké, že je zvládnou i děti. Navíc jsme připravili návod na cukroví, při jehož přípravě nepotřebujete ani troubu!
Tak tedy: S chutí do toho!
MARCIPÁNOVÉ KULIČKY
NA 30 KOUSKŮ:
250 g dětských piškotů, 140 g másla, 240 g moučkového cukru, 4 lžíce slazeného kondenzovaného mléka, 2 lžíce rumu tuzemáku, 100 g marcipánu, čokoládové zdobení nebo kakao holandského typu na obalení
PŘÍPRAVA JÍDLA:
Doba přípravy: asi 1 hodina
Piškoty rozemelte v mixéru nebo podrťte válečkem. Nasypte je do mísy, promíchejte s máslem a moučkovým cukrem, přilijte mléko a rum a vypracujte pevnou hmotu. Tvořte z ní kuličky o průměru asi 1,5 cm. Marcipán vyválejte na tenký plát (pracovní plochu si můžete poprášit moučkovým cukrem) a obalujte v něm připravené kuličky. Sklady dobře uhlaďte, lehce potřete vodou a kuličky obalte v čokoládovém zdobení nebo v kakau holandského typu.
OŘECHOVÁ KOLEČKA
NA 25-30 KOUSKŮ:
150 g mletých vlašských ořechů,150 g krupicového cukru, 1 malé vejce, 2 lžíce strouhanky
NA KRÉM:
2 lžíce rumu, 1 lžíce mléka, 1 lžíce krupicového cukru, 1 lžíce kakaa, 1 žloutek, 70 g másla změklého
PŘÍPRAVA JÍDLA:
Doba přípravy: asi 1 hodina, pečení: 15 minut
Smíchejte ořechy, cukr, vejce a strouhanku. Z těsta tvarujte placičky, uprostřed udělejte malý důlek. Pečte při 180 °C asi 15 minut dozlatova. Mezitím připravte náplň. Suroviny na krém (kromě másla) dejte do misky a nad kastrůlkem s vroucí vodou míchejte do zhoustnutí. Nechte vychladnout a pak prošlehejte s máslem. Naplňte do důlků.
TIP: Tvar záleží jen na vás, krásně vypadají mašličky nebo lodičky. Dílo také můžete pocákat čokoládou.