Ledové čaje patří k nejoblíbenějším nápojům horkých dní. Máte-li trochu času, připravte si raději čerstvý čajový drink doma – je mnohem chutnější než koupený hotový.
Na půllitrovou sklenici potřebujeme:
1 sáček kvalitního čaje, čerstvě vymačkanou šťávu z 1 citronu nebo limetky, třtinový cukr podle chuti, led
Sáček zalijeme 2 dl vroucí vody a po 6–8 minutách (dle druhu čaje) ho vyjmeme. Dolijeme 3 dl studené vody a dáme chladit do lednice. Před podáváním dochutíme čerstvě vymačkanou šťávou z citronů či limety a třtinovým cukrem. Servírujeme s dostatečným množstvím ledu.
Tip Luboše Martínka, šéfbaristy českého řetězce kaváren CrossCafe (www.crosscafe.cz): Pro intenzivní barvu a jemné sladové aroma doporučuji použít černý čaj z Assamu. Chutné jsou však také ledové čaje připravené z ovocných variant nálevových sáčků.
Foto: www.crosscafe.cz (1)