Pestrý bramborový salát s ředkvičkami a petrželkou
Na bramborovém salátu si nemusíte pochutnávat jen o Vánocích. Jeho letní variaci s jarní zeleninou, bylinkami a parmazánem si zamilujete! Čerstvý chřest navíc nyní sežente na všech tržnicích i v obchodech. V salátu bude chutnat dokonale.
Pro 4 osoby budete potřebovat:
• 600 g malých nových brambor • sůl • 500 g čerstvého zeleného chřestu • cukr • 1 svazek ředkviček • 3 lžíce olivového oleje • svazek hladkolisté petržele • 2 lžíce citronové šťávy • čerstvě umletý pepř • 50 g parmazánu
Postup:
1. Brambory důkladně omyjte a vařte asi 20 minut. Mezitím očistěte chřest, spodní, tuhé části oloupejte škrabkou na brambory, případně odřízněte dřevnaté konce. Paličky chřestu vařte asi 10 až 12 minut v osolené vodě. Pak vodu slijte, chřest nechte okapat a nakrájejte jej na kousky dlouhé cca 3 cm.
2. Ředkvičky omyjte, očistěte a nakrájejte na měsíčky. Brambory slijte a nechte je vychladnout. Ve velké pánvi rozehřejte olej a brambory a chřest v něm krátce orestujte. Petrželku omyjte, osušte a nasekejte najemno. Nasypejte ji do velké mísy, přidejte ředkvičky a citronovou šťávu a vše promíchejte. Pak do mísy dejte brambory a nakrájený chřest, podle chuti osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Nakonec salát posypejte hoblinkami parmazánu. Podávejte jej teplý či studený.
Příprava: 50 minut
Na osobu: cca 330 kcal; 1380 kJ