Víkendové zavařování: Broskvový, malinový a borůvkový džem
Je k vám zahrádka či les tento rok zas o něco štědřejší a sladkou úrodu už nestíháte konzumovat či zapékat do koláčů? Udělejte si zásoby na zimu a šťavnaté plody zavařte do lahodných džemů, které pak jako když najdete!
Broskvový džem
Suroviny na cca 4 sklenice:
• 1 kg broskví • 500 g krupicového cukru • 250 ml vylisované rybízové šťávy
Postup:
1. Dobře vyzrálé broskve omyjte, rozpulte, vykrojte pecky a dužinu pokrájejte na malé kousky. Dejte je do hrnce, prosypejte cukrem a nechte stát do druhého dne, aby broskve pustily šťávu.
2. Šťávu smíchejte s rybízovou šťávou a vařte ji na mírném ohni, dokud nezačne houstnout. Pak přidejte broskve a za stálého míchání vařte, dokud směs nezačne rosolovatět. Kápnutím na malý talířek se přesvědčte, že směs tuhne. Pak ji rozdělte do umytých a předehřátých skleniček. Ihned je zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru.
Tip: Místo rybízové šťávy můžete přidat čerstvou šťávu z jablek. Díky vysokému obsahu pektinu bude džem dobře rosolovatět.
Doba přípravy: 60 minut + doba proslazení
Malinový džem
Suroviny na cca 4 sklenice:
• 1 kg malin • 1 kg pískového cukru • 1 lžička kyseliny citronové • sáček želírovacího přípravku
Postup:
1. Zahradní nebo lesní maliny přeberte a zbavte případných stopek. Myjte je jen v nejnutnějším případě. Pokud jsou červivé, ponořte je na chvíli do slané vody a červi vyplavou. Pak maliny sceďte, přesypejte do kastrolu a na prudkém ohni je vařte odkryté asi 3 minuty.
2. Cukr promíchjete s želírovacím přípravkem a přidejte do hrnce k malinám. Směs vařte ještě dalších 7 minut. V průběhu vaření míchejte, aby se cukr nepřipaloval. Před dokončením varu přidejte lžičku kyseliny citronové. Džem vlijte do dobře umytých a předehřátých skleniček. Uzavřete je víčky a obraťte je dnem vzhůru. Po vychladnutí je uskladněte na tmavém a chladném místě.
Doba přípravy: asi 60 minut
Borůvkový džem
Suroviny na cca 4 sklenice:
• 1000 g zralých či přezrálých borůvek • 300 g krystalového nebo pískového cukru • 1 sáček želírovacího přípravku
Postup:
1. Borůvky přeberte, a je-li třeba, propláchněte je v cedníku.
2. Borůvky nasypejte do kastrolu a pod pokličkou je rychle přiveďte k varu. Pokličku odklopte a borůvky vařte, dokud se neodpaří asi třetina šťávy.
3. Trochu cukru smíchejte se želírovacím přípravkem. Ostatní cukr pozvolna přidávejte k borůvkám. Nakonec přidejte cukr se želírovacím přípravkem a ještě pět minut vařte za stálého míchání na prudkém ohni.
4. Horký džem naplňte do předehřátých sklenic, uzavřete je víčky a džem sterilujte (sklenice o objemu 200 ml 10 minut při teplotě 85 ºC, sklenice 330 ml 20 minut při teplotě 85 ºC).
Doba přípravy: asi 65–70 minut (podle vel. sklenic)