Než se pustíte do pečení tradičních českých druhů, vyzkoušejte něco ze zahraničí. Toto cukroví, v českém překladu „brabantské knoflíky“, pochází z Německa.
Na asi 40 spojených kousků potřebujeme: 180 g hladké mouky, ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva, 75 g moučkového cukru, špetku mleté skořice, 90 g mletých mandlí, 180 g změklého másla nebo hery, 1 lžičku najemno nastrouhané citronové kůry, 1 sáček vanilkového cukru, mouku na pracovní desku, asi 100 g rybízové marmelády
Na polevu: 100 g moučkového cukru, 1–2 lžíce citronové šťávy, pár kapek růžového potravinářského barviva
Do mísy prosejeme mouku, přidáme kypřicí prášek, oba cukry, skořici a mandle. Sypkou směs promícháme. V míse vyšleháme máslo s citronovou kůrou a prohněteme se sypkou směsí. Vzniklé hladké kompaktní těsto zabalíme do fólie a necháme v chladu 30 minut rozležet.
Polovinu dávky rozválíme za podsypávání moukou na plát o síle asi 2 mm. Vykrájíme malá kolečka, která klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C asi 10 minut (záleží na průměru koleček). Obdobně připravíme i zbylé těsto.
Na polevu dvakrát prosejeme moučkový cukr. Citronovou šťávu postupně přiléváme k cukru a vymícháme hladkou, nepříliš tekutou polevu. Trochu polevy oddělíme a do zbylé vmícháme barvivo. Do obarvené polevy namáčíme polovinu dávky koleček. Na mřížce necháme téměř zaschnout.
Poté si z pečicího papíru připravíme kornoutek, který naplníme zbylou cukrovou polevou a na skoro zaschlou růžovou polevu vytvoříme vlnky, spirálky, puntíky a jiné vzory. Necháme úplně zaschnout. Mezitím nepolévaná kolečka potřeme marmeládou. Slepíme je s ozdobenými kolečky a necháme v chladu.
Náš tip: Pokud se vám nechce péct doma, neváhejte si cukroví prostě koupit. Kvalitní a chutná je například kolekce čajového pečiva Sladké Vánoce (Penam).
Foto: Archiv Burdy (1), Penam (1)