Husa na kmínu
1 husa, sůl a kmín
Pro tento i ostatní recepty budete potřebovat vykuchanou a očištěnou husu, která má ideálně okolo 3-5 kilogramů. Před samotnou přípravou husy ji nechte tři hodiny odpočívat při pokojové teplotě. Poté husu pečlivě opláchněte pod tekoucí vodou. Osolte ji zevnitř i zvenčí, pořádně okmínujte a vložte do pekáče hřbetem nahoru. Na dno pekáče můžete dát několik špejlí, díky kterým se vám husa nepřilepí ke dnu. Přiklopte pekáč pokličkou nebo přikryjte alobalem. Poté vložte pekáč s husou do předehřáté trouby na 80-90°C. Nyní máte spoustu času na jiné činnosti, jelikož se husa musí péct alespoň 10 hodin, ideální čas pečení je však až 12 hodin. Nemusíte se bát, že by se během této doby husa připálila; pouští ze sebe tolik tuku, že to zkrátka není možné. Po uplynulé době pečení z pekáče sejměte pokličku či alobal, husu velkou jehlicí propíchejte, aby z ní vyteklo sádlo, lehce polijte výpekem a zvyšte teplotu na 180°C. Husu poté pečte dozlatova, což trvá přibližně další hodinu. Během této hodiny už však musíte husu kontrolovat a občas polít výpekem. Sádlo, které se během pečení z husy uvolnilo, můžete poté sesbírat do skleněné nádoby a skladovat v chladu.