Budeme žít déle?
Pravidelné užívání resveratrolu napomáhá k navýšení aktivity genů pro tvorbu bílkovin, které zodpovídají za prodloužení životnosti a zvyšování funkce buněk. Buňky v těle jsou chráněny před útokem volných radikálů, díky tomu dokáží všechny geny pracovat déle a tím nám poskytovat ochranu před celou řadou civilizačních onemocnění. Resveratrol pozitivně ovlivňuje například produkci inzulínu v lidském těle a tím výrazně snižuje hladinu glukózy v krvi. Chrání i před srdečními příhodami, čímž se vysvětluje tzv. francouzský paradox. Donedávna totiž nikdo nechápal, proč Francouzi trpí kardiovaskulárními chorobami třikrát méně než obyvatelé USA, i když konzumují poměrně hodně tuků a navíc dost kouří. Na rozdíl od Američanů totiž denně popíjejí právě červené víno, které je na resveratrol bohatý. Známé jsou i výzkumy, které opakovaně dokazují, že resveratrol oslabuje množení rakovinných buněk a přispívá k jejich zahubení.
Při jeho působení se v těle také aktivuje takzvaný SIRT 1, gen dlouhověkosti, který udržuje organismus aktivní a zamezuje jeho stárnutí. Výzkum byl proveden na laboratorních myších, při denním podávání tohoto polyfenolu se jejich životní cyklus prodloužil o jednu třetinu.