Jednoduché vanilkové rohlíčky pro začátečníky, které se povedou úplně každému: Nejvíce záleží na tuku
Vánoční pohoda, domem provoněné cukroví, sledování pohádek a kouzelná atmosféra, to vše jsou Vánoce. Co na vánočním stole nesmí chybět? Jednoznačně vanilkové rohlíčky. Kdo by neznal voňavé vanilkové rohlíčky, které se rozpouští na jazyku? Upečte je snadno a rychle pro celou rodinu.
Je snad něco lepšího než poctivé domácí cukroví? Upečte i vy tyto vynikající cukrovinky a oslaďte si život. A navíc? Cukroví můžete darovat jako ideální dárek s hromadou lásky k tomu. Snad každý miluje domácí cukroví, které chutná výborně. Zkuste upéct něco nenáročného jako jsou právě vanilkové rohlíčky.
Rychlý recept
Recept je opravdu jednoduchý a zvládne to každý. Není proto náhoda, že právě vanilkové rohlíčky patří k nejoblíbenějším druhům cukroví. Můžete si vybrat, zdali dáte přednost vanilkovým rohlíčkům s vlašskými ořechy nebo mandlemi. Kdo by měl chuť na trochu pikantnější podtón může přidat i nastrouhanou citronovou kůru nebo zázvor. Nemusíte to příliš s cukrem přehánět, protože se rohlíčky obalují jen v samém cukru, tak budou sladké až až.
Tip pro vás: Před namletím můžete vlašské ořechy nasucho opražit na pánvi, získají tak lepší chuť, ale nesmíte je připálit.
Suroviny:
- 210 g másla
- 70 g cukru moučka
- 280 g hladké mouky
- 2 ks žloutků
- 130 g mletých vlašských ořechů nebo mandlí
- špetka soli
- moučkový cukr s vanilkovým na obalení
Postup přípravy
Prosátou mouku, cukr, ořechy, máslo i žloutky zpracujte na vále do pevného těsta. To nechte následně přes noc odležet v chladu. Další den si připravte plech a pečicí papír a pusťte se do toho. Nakrájejte si těsto na malé dílky (cca 3 cm), ze kterých snadno ručně vytvarujete rohlíčky. Pokud máte doma mlýnek s nástavcem na rohlíčky, usnadní vám to práci a cukroví tak bude více nadýchané. Pomalu pokládejte rohlíčky na pečící papír a pečte v rozehřáté troubě na 180 °C dokud nebudou rohlíčky nazlátlé (cca 10-15 minut). Mezitím si připravte směs moučkového cukru s vanilkovým, a ještě teplé rohlíčky z trouby obalte ve směsi moučkového cukru s vanilkovým. Pak si už můžete pochutnat!
Věděli jste, že...
Historie vánočního cukroví sahá až do 16. století, kdy první cukroví mělo podobu figurek z ovoce. Cukroví mělo navíc v historii i jakousi ochranářskou funkci, mělo chránit celou rodinu i hospodářství před temnými silami. Nejčastěji bylo cukroví v podobě vykrajovaných zvířat, slunce nebo domu. Věšelo se také na stromy nebo obydlí, právě pro jejich ochranu. Později se cukroví začalo péct z mouky z vlastní úrody, což symbolizovalo, že v příštím roce bude bohatá úroda. Cukroví v podobě, jak ho známe dnes se objevilo až v 19. století a patřilo pouze do bohatých rodin. Mezi oblíbené suroviny patřily karamel, med a čokoláda.
- Zdroj článku
-
Wikipedie, Recepty