5 důvodů, proč je cuketa nejspíš ta nejlepší zelenina
Každý ví, že je skvělá grilovaná, ale věděli jste, že je také superzdravá a hodí se i do sladkých receptů?
1. Úpravu zvládne každý
Jen některá zelenina potřebuje tak málo čištění jako cuketa. Nemusíte ji loupat, a pokud není opravdu velká a zralá, tak ani čistit od zrníček. Stejně tak je zbytečné ji solit a posléze sušit ubrouskem. Skvěle chutná i bez složitých příprav.
2. Je variabilní
Každá hospodyňka vezme zavděk surovinou, která se hodí do velkého množství receptů. Cukety můžete plnit (třeba masovou či rýžovou směsí), můžete je grilovat, péct, smažit jako řízky, přidávat pod maso, ale i do indických omáček a italských receptů. Podobně jako řepa se hodí i do dezertů – nastrouhejte ji a přidejte do těsta na bábovku, bude pak krásně vláčná.
ČTĚTE TAKÉ: Recept na zapečené plněné cukety
3. Nekazí postavu
Asi 90 % jejího obsahu tvoří voda, a tak se nemusíte bát, že byste po ní přibírali na váze. Také ovlivňuje vylučování vody z těla a pomáhá tělu zbavovat se kyselin.
4. Prospívá zažívání
Protože hojí střevní stěny, je doporučována těm, kteří mají problémy se střevy či sliznicí… Kromě toho v ní najdete velké množství provitaminu A, ale také karoten, vlákninu, vitaminy A, B, C a minerály jako hořčík, vápník, železo či draslík. Díky těmto látkám tedy podporuje celkové zdraví těla.
5. Zkrášluje pleť
Chcete mít jasnou a čistou pokožku? Vyzkoušejte masku na pleť z cukety! Pomáhá odstranit kožní nedostatky, projasní a vypne pleť. Stačí, když smícháte lžíci propláchnutých pomletých ovesných vloček se dvěma lžícemi nastrouhané cukety a třemi kapkami citronové šťávy. Nechte působit asi čtvrt hodiny.