3 polévky, které vaše kuchyně ještě určitě nezná. Zkusíte je?
Jste zarytí milovníci polévek, ale občas bojujete se stereotypem v kuchyni a točíte pár stejných receptů dokolečka? Zkuste naše tři nové, které stvořila kreativita a vášeň těch nejlepších kuchařů. Vsadíme se, že jste o nich ještě neslyšeli. Je dost možné, že pro vás budou tak návykové, že si kuřecí čaj, jogurtový krém nebo fazolová polévka s kokosovým mlékem vydobyje čestné místo na vašem domácím menu a budete se k nim často a rádi vracet!
Kuřecí čaj
Ingredience:
1 palička česneku
4 lžičky rostlinného oleje
1 cibule, nasekaná
1 velká chilli paprička, na plátky
1 lžička nasekaného čerstvého zázvoru
1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře + 1 lžička čerstvě mletého sečuánského pepře
3 lžíce rýžového vína Šao-sing nebo suchého sherry
2 natrhané listy kaffirové limety (my použili sušenou)
2 jarní cibulky, nasekané
1,5 l kuřecího vývaru
3 lžíce světlé sójové omáčky
2 lžíce rybí omáčky
2 lžíce přecezené limetové šťávy
4 čerstvé houby boltcovitky (známé jako Jidášovo ucho), na kousky
120 g uvařených vaječných nudlí (zvolíte-li čerstvé, přidejte do těsta prosátý černý pepř)
300 g uvařených, vykostěných kuřecích prsíček, natrhaných na kousky
100 g houbiček enoki (občas prodává například Japa, nahradili jsme sójovými výhonky)
8 nastříhaných pažitkových stvolů
8 lžic řeřichy
2 lžíce posekaného koriandru
Příprava:
1 Zahřejte troubu na 180 °C, česnek zabalte do alobalu a pečte 30 minut, aby změkl. Nechte zchladnout, vyloupejte stroužky a pokrájejte je na tenké plátky.
2 V hrnci s dvojitým dnem (či se silným dnem) zahřejte olej a orestujte na něm cibuli, chilli a zázvor, dokud nezačnou měnit barvu. Vmíchejte oba pepře, pak přilijte rýžové víno. Až začne vřít, sundejte hrnec z ohně. Přidejte plátky česneku, limetové listy, jarní cibulku, vývar a sójovku. Na mírném ohni přiveďte k varu a nechte hodinu probublávat;děrovanou lžící sbírejte pěnu. Tekutina nesmí prudce vřít, aby nebyla kalná.
3 Kuřecí čaj proceďte sítkem vyloženým mušelínem, aby byl naprosto čistý. Obsah síta vyhoďte. Vývar nechte zchladnout a dejte do chladničky. Pak z povrchu seberte ztuhlý tuk a vývar znovu přeceďte přes sítko s mušelínem. Ohřejte. Vmíchejte rybí omáčku, limetkovou šťávu a tři minuty povařte. Je-li třeba, dochuťte.
4 Ingredience do polévky rozdělte do 4 šálků či misek a zalijte horkým kuřecím čajem. Promíchejte hůlkou a podávejte.
Kořeněná fazolová polévka s kokosovým mlékem
Ingredience:
250 g míchaných fazolí
2 lžíce olivového oleje
2 cibule nakrájené nadrobno
450 g mrkve, nakrájené nahrubo
1 lžíce koření garam masála
asi 5cm kousek čerstvého zázvoru, nastrouhaného
šťáva z 1 pomeranče
1 l zeleninového vývaru
200ml konzerva kokosového mléka
2 lžíce sekaných lístků koriandru
Příprava:
1 Fazole přes noc (přibližně na 8–12 hodin) namočte do studené vody. Tekutinu slijte, v hrnci fazole zalijte čerstvou vodou a vařte hodinu až hodinu a půl doměkka. Nesolte.
2 V jiném hrnci na oleji zvolna opékejte cibuli a mrkev asi 15 minut dozlatova. Přidejte koření garam masála a strouhaný zázvor a míchejte ještě minutu.
3 Přilijte pomerančovou šťávu a zeleninový vývar a přiveďte k varu. Nechte mírně bublat 10 minut, až bude mrkev měkká, a pak přilijte kokosové mléko. Polovinu rozmixujte, vlijte zpátky do hrnce a přidejte scezené fazole. Společně prohřejte, případně dosolte a před podáváním vmíchejte koriandr.
Voňavá jogurtová polévka s okurkou
Ingredience:
2 salátové okurky, nahrubo nasekané
500 ml řeckého nebo hustého smetanového jogurtu
300 ml studeného kuřecího vývaru (i z kostky)
2 prolisované stroužky česneku
hrst lístků máty
2 krajíčky knäckebrotu
2 lžíce extra panenského olivového oleje
sůl a pepř na dochucení
Příprava:
1. Do mixéru vložte spolu s okurkami jogurt, vývar, česnek, mátu a ochuťte solí a pepřem. Rozmixujte, aby vznikla hladká směs. Přelijte ji do nádoby, kterou můžete uložit do mrazáku, a dejte na dvacet minut chladit.
2. Před podáváním rozpalte gril. Po jedné straně namažte oba knäckebroty dvěma lžičkami olivového oleje a vložte je asi na minutu pod gril, aby byly křupavé a zbarvené dozlatova.
3. Polévku podávejte ve vychlazených miskách či sklenicích. Zakápněte zbytkem olivového oleje a dochuťte drceným černým pepřem. K polévce přiložte rozpůlený opečený knäckebrot.