Přejít k hlavnímu obsahu

Těžko uvěřit, ale nízkotučná dieta může hubnutí naopak zpomalit, říkají odborníci. Jedna věc je daleko horší než tuk

Kila navíc způsobuje nadbytek tuku, který se ukládá v těle. A hubnutí je zase o tom, jak se přebytečných tukových zásob zbavit. I to je důvod, proč mnoho lidí považuje tuky obecně za škodlivé a při dietách se jim snaží vyhnout. Zní to logicky, ale tak jednoduché to není. Nízkotučná dieta není žádná spása. Jak zjistily různé vědecké studie, tento způsob stravování může snahu o hubnutí naopak zkomplikovat. Daleko horší než tuk jsou totiž cukry.

Prestižní odborný časopis The Lancet Diabetes & Endocrinology nedávno zveřejnil studie, jejichž výsledky dokazují, že pro hubnutí jsou mnohem efektivnější nízkosacharidové diety, které ve skutečnosti vedly k většímu úbytku hmotnosti než nízkotučný způsob stravování. V několika zemích proběhlo 53 vědeckých studií, do nichž se zapojilo více než 70 tisíc lidí. „Podle výsledků nebyly zjištěny žádné pádné důkazy pro doporučení nízkotučných diet“, uvedla hlavní autorka Deirdre Tobiasová z Brigham and Women's Hospital v Massachusetts s tím, že tedy vědecké poznatky nepodporují nízkotučné diety jako optimální dlouhodobou strategii hubnutí.

Mohlo by se vám líbit

Jak zhubnout i po 60? Poradí odborník

Čím jsme starší, tím je složitější udržet si váhu a tělesnou kondici. Tělo zkrátka funguje jinak a je potřeba se těmto postupným změnám přizpůsobit. I když se to zdá složité, není třeba lámat nad sebou hůl a smiřovat se s kily navíc. Jde totiž nejen o vzhled, ale především o zdraví. Jak zhubnout a udržet si váhu i po šedesátce?
svetzeny.cz

Nízkotučná dieta ovlivňuje metabolismus

Je třeba uvědomit si, že tuky jsou nezbytnou složkou stravy a mají pro fungování našeho těla zásadní význam. Pokud je ve snaze zhubnout vyloučíme nebo jich budeme přijímat málo, může dojít k negativním jevům. Když ve stravě vynecháme tuky, můžeme se rychle cítit unavení, náladoví, neustále hladoví, neschopní zbavit se chutí a naštvání nad omezujícím režimem. Jedny z největších argumentů pro zařazení většího množství tuků do jídelníčku spočívají v jejich schopnosti pomáhat kontrolovat hormony, zejména inzulín. Rizika nízkotučné diety zahrnují hormonální nerovnováhu a inzulinovou rezistenci, které jsou běžně spojovány s cukrovkou, přibýváním na váze, střevními problémy, kognitivními poruchami a dalšími.

Tuky jsou prospěšné

Jak uvádí známý zastánce tuků, lékař a spisovatel David Perlmutter, M.D., ve své knize „Brain Maker“: „Po většinu posledních 2,6 milionu let se strava našich předků skládala z divokých zvířat a sezónního ovoce a zeleniny. Dnes je strava většiny lidí zaměřena na obiloviny a sacharidy - mnohé z nich obsahují lepek, který ničí střeva a mikroby a jehož následné účinky se dostávají až do mozku. I když pomineme faktor lepku, jedním z hlavních důvodů, proč je konzumace příliš velkého množství obilovin a sacharidů tak škodlivá, je to, že zvyšují hladinu cukru v krvi tak, jak to jiné potraviny, jako jsou tuky, maso, ryby, drůbež a zelenina, nedělají.“

Mohlo by se vám líbit

Studie: Potraviny, které se při cukrovce nedoporučují, ale přesto se jich nemusíte vzdát

Cukrovka je obecně spojována se zákazem konzumace se zákazem sacharidů. Jenže to není tak jednoduché. Řeč totiž není o úplném vynechání sacharidů jako takových. Které je nutné opravdu ze stravy vyloučit a které jsou naopak pro vaše zdraví důležité?
svetzeny.cz

Rostlinné tuky do jídelníčku patří

Ne všechny tuky jsou stejné a v žádném případě nejsou všechny vhodné pro zdraví. Zatímco zpracovaným a rafinovaným tukům obsaženým v krabičkových potravinách a fast foodech bychom se měli vyhnout, jiné typy přírodních tuků mají prospěšné vlastnosti, které prodlužují život. Do jídelníčku zařaďte „zdravé tuky“. Které to jsou a kde je najdete? „Tyto tuky se dělí na mononenasycené, které se nacházejí především v olivovém a řepkovém oleji a avokádu, a polynenasycené neboli omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, jejichž zdrojem je například lněný olej či různá semínka a ořechy,“ popisuje výživová poradkyně Pavlína Dostalíková z Institutu zdravého životního stylu Nutricentrum.

Mohlo by se vám líbit

Tuk na břiše jako věčné trápení: Odborníci vysvětlí, jaké potraviny k němu přispívají, i jak je nahradit

Pneumatika kolem pasu není estetická, ale škodí také našemu zdraví. V břišní dutině jsou totiž uložené důležité orgány, které může tuk poškozovat. Čeho se vyvarovat, když se nechcete dopracovat k větší velikosti kalhot nebo sukně a mít zdravotní problémy? V první řadě pamatujte na jídelníček a vyřaďte z něj pár problematických potravin.
svetzeny.cz

Počítejte kalorie

Pokud jste zmateni a nevíte, jaký jídelníček tedy zvolit, vězte, že ideální je jíst „všeho s mírou“. I když budete konzumovat „zdravé tuky“, stále jsou to „jen“ tuky a mají vysokou kalorickou hodnotu. Je tedy důležité zakomponovat je do jídelníčku chytře a hlídat si jejich množství. Sledování příjmu cukrů, tuků a bílkovin umožňují nejrůznější aplikace na hubnutí, například Kalorické Tabulky, díky kterým budete mít skvělý přehled o příjmu a výdeji energie v průběhu celého dne.

Čtěte také: Jak si po padesátce prodloužit život: Správná životospráva nestačí

Zdroj článku
Doporučená videa z partnerského webu z Lifee.cz:
×
  • Svět ženy
  • 599 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ SVĚT ŽENY + VŮNĚ S.OLIVER + DIGI ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ SVĚT ŽENY + VŮNĚ S.OLIVER + DIGI ZDARMA
  • Předplatit