Přejít k hlavnímu obsahu

Extrémní proměny: Libor "Borek" Kovačka žije jako rock-star. Alkohol je jen jedním z důvodů, proč nabral až na 165 kilo a spí s kyslíkovou maskou

Zítra večer nás čeká v pořadí čtvrtá extrémní proměna. Se svou extrémní váhou 165 kilogramů se rozhodl bojovat youtuber Libor „Borek“ Kovačka. Toho dohnal jeho party nezávazný a zcela bez limitní životní styl rockové hvězdy. A vlastně se u něj jedná tak trochu o nemoc z povolání, protože Libor je kuchař, který se o své umění dělí i se sledujícími na kanále Youtube. Libor se vlastně "propil" až na, jak sám říká, váhu jatečního prasete a osm piv a deset kořalek je jeho denním standardem. Myslíte, že se tomuto velmi osobitému muži podaří zvládnout proměnu Martina Košťála a jeho týmu?

Libor Kovačka se v civilním životě živí jako kuchař. My se s ním zítra seznámíme zpětně, v době, kdy mu na začátku natáčení bylo 44 let. Je brněnský rodák, který dochází vařit ke kamarádovi do provozu. Nejedná se ale o žádnou luxusní restauraci, protože i sám Libor přirovnává svou práci k „táborové kuchyni“. A vaření je v Liborově životě mnohem víc, zdá se, že je to veselá kopa.

Kuchařská show pro lidi, se sklenkou v ruce

Libor totiž má svou vlastní „internetovó šou“, ve které nadšeně sdílí se svými sledujícími videa z toho, jak si doma vaří. I tady je to spíše "šou" než michelinský podnik, protože Libor vaří to nejlepší z tuzemských receptů na dvouplotýnkovém vařiči. Počet jeho sledujících není nijak závratný, je jich kolem 900, ale dost možná, že po této extrémní proměně jejich počet stoupne, i když je téměř jisté, že Liborův jídelníček se hodně změní, anebo změnil. V době natáčení jeho šou ale bylo samotné vaření spíše druhotné, o čemž svědčí i některé komentáře pod jeho videjky. Liborovi šlo hlavně o to, aby se lidé při sledování jeho kuchtění dobře bavili. Podívejte se na jeho zhruba rok staré kulinářské počiny:

Alkohol a hubnutí? Podle odbornice jasné "ne"

U vaření Libor vždy rád popíjel, jak sám říká, „drinčíky, pivečka, panáčky“. A popíjení mu šlo přinejmenším stejně dobře, jako samotné vaření. Když mu to „dobře sedlo“, za den dokázal prolít hrdlem i deset, dvanáct piv. Tvrdý alkohol do toho taky jako, co si budeme, mám rád pálenku,“ dodává s osobitým přízvukem Libor. A byl to tedy i alkohol, co se nepřehlédnutelně podepsalo na jeho postavě.

„Alkohol a hubnutí? Těžko hledat méně harmonickou dvojici,“ říká pro Svět výživová poradkyně a trenérka Martina Křížová. „Z hlediska metabolismu je alkohol pro organismus největší narušitel pořadníku. Tělo ho neumí skladovat, a proto ho začne odbourávat ihned, dříve než tuky, sacharidy nebo bílkoviny. To znamená, že se zastaví spalování běžných živin a celý energetický systém se soustředí výhradně na odbourání etanolu. Jinými slovy: dokud tělo řeší alkohol, neřeší tuky,“ vysvětluje. Podle Martiny je největším úskalím alkoholu při hubnutí nejen jeho kalorická hodnota (například dvě deci vína obsahují přibližně tolik energie jako malá kobliha), ale i to, že „rozvolňuje vůli“. „Po dvou skleničkách už málokdo sáhne po okurce. Spíš po sýru, čokoládě nebo slaném pečivu. A najednou je večer plný kalorií, které bychom jinak vůbec nejedli.“

Mohlo by se vám líbit

40 a tloustnutí? Proč! 6 způsobů, jak podpořit metabolismus, co a proč cvičit a jak se stravovat po 40 podle odborníka

Strašákem, který visí snad nad každou ženou, která se věkem blíží ke čtyřicítce, je přibírání na váze. I když ve finále nejde ani tak o přibírání, jako spíš o to, že se obtížněji hubne. Může se to zdát jako těžký boj, ať už z důvodů zpomalení metabolismu, hormonálních změn a či postupného pohodlnějšího způsobu života. Prvním krokem je tyto změny, které souvisejí s věkem, pochopit. A pak si osvojit strategie, které vám k udržení optimální váhy pomohou.
svetzeny.cz

Dalším problémem je vliv alkoholu na hormonální regulaci. „Alkohol narušuje hladiny inzulinu a kortizolu, což může vést k větším výkyvům hladiny cukru v krvi – a tím i k pocitům hladu a chuti na sladké. Z dlouhodobého hlediska to může narušovat snahu o stabilní stravovací rytmus.“ A existuje vůbec nějaké rozumné množství alkoholu, které by nám neškodilo? "Rozumné množství? To nebudete chtít slyšet," říká Martina Křížová pro Svět ženy. "Jedna–dvě skleničky vína týdně ve spojení s kvalitním jídlem, ideálně v první polovině večera, nemusí nutně hubnutí zničit. Ale pravidelné popíjení, i když jen v malém, dokáže kalorickou bilanci výrazně posunout. Kdo to myslí s hubnutím vážně, měl by si to alespoň na pár týdnů vyzkoušet bez alkoholu – nejen kvůli váze, ale i kvůli regeneraci jater a hormonální rovnováze.“

No, Libor asi dost tápal. Podívejte se, jakou váhou se při začátku pořadu pyšnil: 

Libora dostal do Extrémních proměn život, říká

Napadá vás otázka, jak se stalo, že Libor váhově narostl takovým způsobem, že se musel přihlásit do Extrémních proměn? „Prostě život. Na všechno jsem prděl, párty, večírky, všechno to do sebe zapadalo. Já jsem to neuvědomoval. No a až jsem si to uvědomil, tak bylo pozdě,“ shrnuje. Ale problémy zná Libor nejen se svým tělem. Ani jeho dětství nebylo nejjednodušší. Vyrůstal jen s maminkou a bratrem, svého otce vůbec nepoznal, ale nahrazoval mu ho děda. A byl to také děda, kdo Libora přivedl k vaření.

Mohlo by se vám líbit

Proč zkusit jamun, indickou černou švestku: Přírodní elixír mládí a zdraví je zázrak pro ženy po 50

Jamun neboli indická černá švestka je exotické ovoce, které si získává stále větší pozornost díky svým zdravotním benefitům. Obsahuje silné antioxidanty, podporuje imunitní systém, pomáhá regulovat hladinu krevního cukru a prospívá pleti. Jaké další účinky skrývá toto tmavě fialové ovoce připomínající vzhledem borůvky a proč byste ho měli zařadit do svého jídelníčku?
svetzeny.cz

Libor, sport a nadváha

A vaření Libora vždycky bavilo. Což je na něm i vidět. Jeho současná nadváha se na něm ale velmi podepsala. Omezuje ho zejména v tom, že si musí nechat šít oblečení na míru. Přitom jako kluk sportoval, věnoval se vodnímu pólu, plaval a jezdil na kole. Ani rodině nebyl jeho stav před proměnou lhostejný, i jeho bratr Radek se ho několikrát pokoušel „dokopat“ k pohybu. To se ale nesetkalo s úspěchem, protože i když Libor vyrazil aspoň "na procházku", bylo to většinou „na škopek“. Nyní bere prášky na tlak, a navíc má spánkovou apnoe, musí spát s kyslíkovou maskou, protože v noci přestává dýchat. "Obezita je skutečně významným rizikovým faktorem pro vznik obstrukční spánkové apnoe (OSA), což je porucha charakterizovaná opakovanými zástavami dechu během spánku. Nadměrná tuková tkáň v oblasti krku může mechanicky zužovat horní cesty dýchací, což zvyšuje pravděpodobnost jejich kolapsu během spánku," informuje Martina Křížová.

Studie publikovaná v časopise Neurologie pro praxi uvádí, že léčba spánkové apnoe pomocí trvalého přetlaku v dýchacích cestách (CPAP) je doporučena pro střední a těžké formy této poruchy. ​A právě CPAP terapie spočívá v nošení masky během spánku. Maska tak udržuje dýchací cesty otevřené pomocí mírného přetlaku. Ačkoli je tato metoda účinná, mnoho pacientů ji vnímá jako nepohodlnou a obtížně přijatelnou. Dokonce i podle článku publikovaného Masarykovou univerzitou až polovina pacientů přestává CPAP masky používat kvůli diskomfortu, a proto se vědci snaží vyvinout alternativní, méně invazivní metody léčby spánkové apnoe, které by byly pro pacienty komfortnější a zlepšily jejich postoj k terapii. Masku už ale Libor možná ani nebude potřebovat.

Mohlo by se vám líbit

5 největších trendů ve stravování v roce 2025 otočí váš životní styl naruby. Znáte chaos cake?

Když se mluvilo o jídle ještě před pár lety, většina z nás měla jasnou představu: veganství, keto dieta a možná ještě superpotraviny jako quinoa nebo chia semínka. Ale doba, kdy trendy určoval hlavně Instagram, je už dávno pryč. Rok 2025 ukazuje, že se lidé chtějí cítit dobře, chutně se najíst, ale zároveň si dopřát něco navíc. Co to přesně znamená? Podívejme se na pět největších trendů v gastronomii, které ovládnou letošní rok.
svetzeny.cz

Podaří se Liborovi proměna?

Před přihlášením se do Extrémních proměn nebyl Liborův celkový zdravotní stav dobrý. „Nemám na vybranou, jiná cesta, než že zhubnu, pro mě není,“ tvrdil. Při setkání s Martinem Košťálem na Zelném trhu v Brně, kde Libor smaží bramboráky a natáčí další díl své Borkovy show, si ale Martin hned všiml lahvových piv. Upozornil ho, že pokud se mu do proměny podaří dostat, mohou to být poslední piva, která Libor v příštím roce pije. Libor má velké oči a stejně velká ramena: „Klidně, s tím nemám problém,“ říká, aniž by měl tušení, na jak náročnou a extrémní cestu se vydává. „Dej tři sta dřepů za deset minut.“To nedám, seš potróblé?“ reaguje překvapený Libor na Martina Košťála. „Dřepů dám tak deset.“

Jak a jestli se Liborovi podaří snížit svou váhu, uvidíte v dalším díle Extrémních proměn. Tady vidíte, kde začíná:

Libor žil před proměnou životem plným nezdravého jídla a spousty alkoholu. Osm piv a deset kořalek pro něj bylo denním "chlebem", a to i přesto, že dříve byl aktivní sportovec. Dostal se až na váhu, při níž je jeho tělo ohroženo. Liborovu proměnu sledujte na obrazovkách TV Nova, a to zítra, ve středu 26. března ve 20.20.  Fotografii, jak Libor vypadá po proměně a zda v ní uspěl, přidáme do galerie zítra ve 22 hodin. 

Zajímá vás zdravý životní styl, nebo také bojujete s nadváhou? Zkuste si stravovat se jako ti, kteří s váhou nikdy problémy neměli: Zkuste snídat jako princezna Kate, snáze si tak udržíte štíhlou postavu bez ohledu na věk

Podívejte se na extrémní proměnu Libora "Borka" Kovačky
Zdroj článku
Doporučená videa z partnerského webu z Lifee.cz:
×
  • 599 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPALTNÉ ELLE DECORATION + VŮNĚ S.OLIVER + DIGI VERZE ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPALTNÉ ELLE DECORATION + VŮNĚ S.OLIVER + DIGI VERZE ZDARMA
  • Předplatit