Smažená jídla
"Smažák", řízek, hranolky nebo smažené kuře z fast foodu. To jsou jídla, která miluje spousta z nás, ale moc dobře víme, že nepatří úplně na žebříček těch zdravých. Když si dáte něco smaženého výjimečně, nestane se žádná hrůza. Ale mít taková jídla běžně v jídelníčku je hazard se zdravím. Vědecké studie dokládají, že jejich pravidelná konzumace přispívá k nárůstu hmotnosti, vysoké hladině cholesterolu a může ucpat i tepny. “Bohužel při tom smažení dochází ke zvýšení množství tuku v takto upravené potravě. My máme tuků v potravě dostatek vůči tomu, jak moc se hýbeme. Ta smažená jídla mají ještě navíc jednu nevýhodu, pokud smažíme na živočišném tuku, tak dochází k vzestupu takzvaných transmastných kyselin v té potravě a transmastné kyseliny velmi souvisí s aterosklerózou cév, to znamená zkornatěním tepen, abych to nazvala českým výrazem, a je to záležitost, které může i zvyšovat problematiku nádorových onemocnění střeva. Takže určitě smažené z hlediska zdravotního není dobrou volbou,” vysvětluje dietoložka MUDr. Kateřina Cajthamlová.