Přejít k hlavnímu obsahu

Tuk na břiše jako věčné trápení: Odborníci vysvětlí, jaké potraviny k němu přispívají, i jak je nahradit

Pneumatika kolem pasu není estetická, ale škodí také našemu zdraví. V břišní dutině jsou totiž uložené důležité orgány, které může tuk poškozovat. Čeho se vyvarovat, když se nechcete dopracovat k větší velikosti kalhot nebo sukně a mít zdravotní problémy? V první řadě pamatujte na jídelníček a vyřaďte z něj pár problematických potravin.

V oblasti břicha se ukládá tzv. viscerální tuk, který se od běžných tukových zásob trochu liší. Představuje hrozbu pro naše zdraví, protože obaluje vnitřní orgány, které jsou v břišní dutině uloženy. Viscerální tukové zásoby jsou spojeny mimo jiné s chronickými onemocněními, jako je například metabolický syndrom, ztukovatění jater, či kardiovaskulární choroby. Dokonce existují studie, které ukazují na přímý vztah mezi hladinami břišního tuku a budoucím rizikem poruchy glukózové tolerance a diabetu 2. typu. To jsou pádné důvody k tomu, abychom se nad svým bříškem zamysleli.

Mohlo by se vám líbit

Máte při hubnutí slabou vůli? Ve skutečnosti za to nemůžete!

Hubnutí není jen o pevné vůli a odhodlání. Pro mnoho lidí je obezita výsledkem emočního jezení – procesem, který je řízen mozkem a jeho touhou po příjemných pocitech z jídla. Pokud patříte mezi ty, kteří bojují s větší nadváhou a neví si rady, může být na čase podívat se blíže na příčiny vašeho problému a na možnosti, které moderní medicína nabízí.
svetzeny.cz

Příčiny tuku na břiše

Proč se vlastně ukládá tuk v oblasti břicha? Asi nebude žádným překvapením, že jde o důsledek špatného životního stylu, tedy především sedavého způsobu života a špatné skladba jídelníčku. Vliv ale může hrát i nedostatek spánku a obecně odpočinku, přemíra stresu, jež souvisí s vylučováním hormonu kortizol, který se na ukládání tuku podílí. Podstatným důvodem jsou také hormonální faktory, které souvisejí především s menopauzou. To je ostatně důvod, proč se ženám po přechodu začíná ukládat tuk právě na břiše. S hormony toho moc nenaděláme, ale například svůj jídelníček ovlivnit můžeme. Na které potraviny je potřeba dát si pozor a neládovat se jimi ve větším množství?

Bílé pečivo

Není potřeba se striktně vzdát pečiva, ale vyhýbejte se tomu bílému. Snídat rohlíky, obědvat bagetu a večeřet dalamánek, není to pravé ořechové, zejména pokud k těmto potravinám nejíte dostatek zeleniny. Studie amerických vědců prokázala, že konzumace bílého pečiva vede k ukládání viscerální tukové zásoby v oblasti břicha. Proto příště raději sáhněte po celozrnném pečivu a hlídejte si jeho množství. Ideální je také pečivo plné proteinů typu "večerní chlebík".  A dávejte přednost pečivu z žitné mouky před tím z mouky pšeničné. 

Mohlo by se vám líbit

Nejíme doma – a tloustneme. Největší chyba v jídelníčku podle slavného šéfkuchaře

Zkusili jste už také všechno? Přerušovaný půst, nejrůznější diety, počítání kalorií, kouzla se smoothie, bílkovinami i všechny možné a nemožné „detoxy“. Je to tak, moderní strava je plná novinek a na druhou stranu i matoucích trendů. Ale co když je ten největší problém úplně jinde? Podle slavného amerického šéfkuchaře Roberta Irvina děláme jednu zásadní chybu: nevaříme si doma. Co to způsobuje?
svetzeny.cz

Smažená jídla

"Smažák", řízek, hranolky nebo smažené kuře z fast foodu. To jsou jídla, která miluje spousta z nás, ale moc dobře víme, že nepatří úplně na žebříček těch zdravých. Když si dáte něco smaženého výjimečně, nestane se žádná hrůza. Ale mít taková jídla běžně v jídelníčku je hazard se zdravím.  Vědecké studie dokládají, že jejich pravidelná konzumace přispívá k nárůstu hmotnosti, vysoké hladině cholesterolu a může ucpat i tepny. “Bohužel při tom smažení dochází ke zvýšení množství tuku v takto upravené potravě. My máme tuků v potravě dostatek vůči tomu, jak moc se hýbeme. Ta smažená jídla mají ještě navíc jednu nevýhodu, pokud smažíme na živočišném tuku, tak dochází k vzestupu takzvaných transmastných kyselin v té potravě a transmastné kyseliny velmi souvisí s aterosklerózou cév, to znamená zkornatěním tepen, abych to nazvala českým výrazem, a je to záležitost, které může i zvyšovat problematiku nádorových onemocnění střeva. Takže určitě smažené z hlediska zdravotního není dobrou volbou,” vysvětluje dietoložka MUDr. Kateřina Cajthamlová.

Alkoholické nápoje

"Pivní břicho" je běžné označení, které je obecně známé a každý ví, co si pod ním představit. Proč se vlastně po pivu a obecně po alkoholu tloustne? Odpověď je prostá. Alkohol je vysoce kalorický. "Obecně lze říci, že větší konzumace jakéhokoliv alkoholu vede k ukládání tuku v oblasti břicha a to z jednoho prostého důvodu. Tím, že játra spalují alkohol, nemají již kapacitu spalovat tuk," vysvětluje pro WebMD americký obezitolog a endokrinolog Michael Jensen. Když už si musíte dát alkohol, volte bílé víno, ideálně v podobě vinného střiku. A hlídejte si množství. Zkuste si vyhledat v Kalorických Tabulkách jeho kalorickou hodnotu. Možná budete překvapeni. 

Mohlo by se vám líbit

Varovné signály těla: 4 známky toho, že konzumujete příliš mnoho alkoholu

Lidé si často neuvědomují, že mají problém s alkoholem a ignorují varovné signály, kterými jejich tělo volá o pomoc. Víte, které to jsou? U alkoholu se nejedná pouze o zdravotní komplikace, nadměrná konzumace alkoholu se projeví i na vašem zevnějšku a postihne i nervovou soustavu.
svetzeny.cz

Rafinované cukry

Nejde jen o čokoládu, sušenky a bonbony. Vzdát byste se měli také buchet, koblih i slazených limonád. Zkrátka všech potravin, v jejichž složení se vyskytuje větší množství rafinovaného cukru. Nejen že se po něm přibírá. Dokonce se mu říká "bílý jed", protože našemu tělu škodí. Podle Světové zdravotnické organizace je ideální přijmout pouze 5 % přidaného cukru denně. To jsou například čtyři čajové lžičky. Jenže pro mnoho lidí je to nereálné. „Sladká chuť v nás proto přirozeně navozuje pocit harmonie a uklidňuje nás. Cukr našemu tělu také rychle dodá energii. Není tedy divu, že po sladkém podvědomě saháme, třeba pokud jsme ve stresu,“ vysvětluje výživová poradkyně Martina Weisserová Dvořáková. Zkuste bílý cukr nahradit například fruktózou, která se vyskytuje v ovoci, případně slaďte stévií nebo třtinovým cukrem. I tak byste si ale množství měli hlídat. 

Mohlo by se vám líbit

Co se stane s vaším tělem, když přestanete jíst bílý cukr neboli bílý jed

Cukr naše tělo ke svému zdravému fungování potřebuje. Řeč je však o komplexních sacharidech, které jsou obsaženy v ovoci, ale také batátech, bramborách, celozrnných produktech nebo například luštěninách. Škodí nám ale bílý cukr, který bývá označován dokonce jako bílý jed. Pokud ho ve stravě výrazně omezíte nebo ho dokonce vyloučíte úplně, svému tělu rozhodně prospějete.
svetzeny.cz

Jak zhubnout tuk na břiše

Co se týče jídla, zapomeňte na omezující diety, ale i výčitky z každé kostičky čokolády. Spíše se zaměřte na pravidelnost ve stravě a také to, aby vám nechyběla ani jedna ze základních složek, tedy sacharidy, zdravé tuky a bílkoviny. To je nejlepší způsob, jak předcházet nadměrnému ukládání tuků i záchvatům hladu. Zkuste vařit moderněji a hledat i pestré zdroje základních živin. Vybírejte si "skutečné jídlo", což znamená dát přednost čerstvým potravinám před těmi průmyslově zpracovanými. Sacharidy čerpejte namísto z knedlíků a rohlíků raději z ovesných vloček, cizrny nebo quinoy. Bílkoviny si dopřejte v libovém mase, kysaných mléčných výrobcích a luštěninách. Zdrojem zdravých tuků jsou ryby, ořechová másla, avokádo nebo semínka. Nezapomínejte na dostatek tekutin, voda a čaje jsou ideální volbou, a také zdroje vlákniny, především zeleninu a ovoce.

Zajímá vás téma hubnutí? Pak si přečtěte také tento článek: Nejzdravější dieta na světě stojí na 6 potravinách. Doporučuje ji i Světová zdravotnická organizace a funguje na ženy po 50 

Zdroj článku
Doporučená videa z partnerského webu z Lifee.cz:
×
  • Svět ženy
  • 599 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ SVĚT ŽENY + VŮNĚ S.OLIVER + DIGI ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ SVĚT ŽENY + VŮNĚ S.OLIVER + DIGI ZDARMA
  • Předplatit