5 retro receptů s kakaem: žemlovka, krupicová kaše, míša řezy a další dobroty
Zkuste na krátký okamžik zavřít oči, zapomenout na dnešní uspěchanou dobu a představit si, že jste zase malými dětmi. Máme pro vás 5 receptů, které vás přenesou v čase o pár let zpátky.
Krupicová kaše
Ingredience: 10 dkg dětské krupice, 1 l mléka, cukr moučka dle chuti, 1 lžička másla na dochucení, špetka soli + skořice, Granko a Granko sirup na ozdobení
Postup: Do hrnce nalijte mléko, přidejte špetku soli a nasypte krupici. Za stálého míchání přiveďte směs k varu a vařte do zhoustnutí kaše (asi 10 minut). Poté odstavte z přímého ohně a vmíchejte máslo pro jemnější chuť.
Hotovou krupicovou kaši nalijte na talíře, oslaďte podle chuti cukrem a dle fantazie ozdobte Granko kakaem nebo nakreslete různé obrazce tekutým Granko sirupem.
Míša řezy
Ingredience na těsto: 6 vajec, 5 lžic moučkového cukru, 2 polévkové lžíce oleje, 6 polévkových lžic polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 4 polévkové lžíce Granka
Ingredience na krém: 250 g másla, 500 g měkkého tvarohu (tučného), 150 g moučkového cukru, hnědý rum, je-li libo
Ingredience na polevu: 120 g hořké čokolády, 100 g másla, 2 polévkové lžíce mléka
Postup: Žloutky vyšlehejte s cukrem, postupně přidejte olej, prosátou mouku, prášek do pečiva a Granko. Do směsi jemně vmíchejte ušlehaný tuhý sníh z bílků. Těsto nalijte do předem vymazaného a hrubou moukou vysypaného plechu. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut.
Mezitím si připravte jemný krém z tvarohu, másla a cukru. Pro lepší chuť můžete přidat i kapku hnědého rumu. Krém rozetřete na vychladlý piškot a nechte vychladit. Zatuhlý moučník polejte hladkou polevou připravenou ve vodní lázni z rozpuštěného másla, nalámané čokolády a mléka. Po vychlazení můžete krájet na porce a servírovat.
Mramorovaná bábovka
Ingredience: 100 g oleje, 0,5 balíčku prášku do pečiva, 300 g polohrubé mouky, 4 kusy vejce, 200 g cukru moučka, 100 g vlažné vody, 5 polévkových lžic Granka
Postup: Vajíčka rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky s moučkovým cukrem utřete do pěny, následně přidejte vlažnou vodu, olej, polohrubou mouku a prášek do pečiva. Z bílků umíchejte sníh a přimíchejte nakonec také do těsta. Bábovkovou formu vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Do takto připravené formy nalijte ¾ těsta a do zbývající čtvrtiny nasypte Granko a pořádně promíchejte. Poté už jen stačí nalít na světlé těsto.
Bábovku vložte do předem rozehřáté trouby a pečte 45 minut při teplotě 180 °C. Po vyjmutí nechte chvilku na vychladnutí a pak ji teprve vyklopte.
Žemlovka jako od babičky
Ingredience: 5 ks jablek, 0,5 l mléka, 1 veka, kakao Granko, 2 vejce, 250 g tvarohu, 1 balíček vanilkového cukru a skořice, rozinky a vlašské ořechy dle chuti
Postup: Pekáč nebo zapékací mísu vymažte máslem a vysypte kakaem. Jablka oloupejte, nastrouhejte na hrubším struhadle a promíchejte se skořicí, podle chuti přidejte rozinky. Veku (případně jiné světlé pečivo) namočte do vlažného mléka ochuceného Grankem dle vaší chuti. Plátky pečiva poklaďte dno zapékací nádoby a posypejte vrstvou Granka.
Tvaroh vyšlehejte s vanilkovým cukrem a dvěma vejci. Připravený krém natřete na pečivo v zapékací míse. Na tvarohovou náplň navršte směs z jablek, skořice, případně rozinek. Můžete posypat nadrobno nasekanými vlašskými ořechy. Poklademe dalšími kousky namočené veky a pokračujte ve vrstvách, až je zapékací mísa plná. Poslední vrstvu tvoří namočená veka, kterou přelijte zbylým kakaovým mlékem.
Žemlovku pečte asi 30 minut dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C. Podávejte posypanou moučkovým cukrem a kakaem.
Tříbarevný pudinkový pohár
Ingredience: 1,5 litru mléka, 1 banánový pudink, 1 čokoládový pudink, 1 jahodový pudink, 7,5 polévkových lžic cukru krystal + ovoce dle chuti, 200 ml smetany ke šlehání a kakao Granko na ozdobení
Postup: V půl litru mléka připravte dle návodu čokoládový pudinkový prášek s 2,5 lžícemi cukru. Po uvaření nalijte do průhledných pohárů či sklenic první vrstvu. Po vychladnutí posypte vrstvou kakaa. Postupně nalijeme druhou (banánovou) vrstvu, opět posypeme kakaem a nakonec přidejte třetí (jahodovou) vrstvu pudinku. Dejte do lednice vychladit. Po úplném zatuhnutí pudinku dozdobte poháry nadrobno nakrájeným ovocem dle libosti, vyšlehanou smetanou a Grankem.