Chlebíčky jsou out. Zkuste naše toasty a třeba hned k večeři
Chléb s máslem a šunkou skutečně není jediná alternativa studené večeře. I rychlé a nenáročné jídlo můžete pojmout s velkou grácií. Zkuste tyto obložené toasty. Uvidíte, že až je naservírujete doprostřed stolu, jen se po nich zapráší.
Nemusíte nutně připravovat hned 5 variací. Stačí, když vyberete dva, tři druhy. Nám v redakci nejvíce chutnají varianty caprese a hrášek s mátou, ale třeba si oblíbíte úplně jiný druh. A pokud ano, určitě nám dejte vědět na našich facebookových stránkách.
Toasty s pikantním salámem
Budete potřebovat:
2–3 lžíce nasekané hladkolisté petrželky + celé lístky na ozdobení
250 g čerstvého smetanového sýra + sůl
200 g trvanlivého salámu paprikáš, nakrájeného na co nejtenčí plátky (pro zvýraznění je můžete nasucho opéct
malá hrst zelených oliv, na plátky
Příprava:
Petrželku promíchejte se sýrem a osolte. Natřete na plátky pečiva, obložte salámem a ozdobte olivami a petrželkou.
Toasty s tuňákem
Budete potřebovat:
1 malá salátová okurka, na podélné plátky
120–150ml kvasného octa
10 lžic krupicového cukru
sůl a čerstvě mletý pepř
2–3 filátka ančoviček (sardelek)
1 lžička kaparů + na ozdobení
185g konzerva tuňáka v olivovém oleji
100 g másla, změklého
Příprava:
Plátky okurky dejte do zavařovací sklenice. Ocet svařte s cukrem, aby se cukr rozpustil, a přidejte 2 lžičky soli. Směsí zalijte okurky, uzavřete a nechte den odležet. Ančovičky a kapary nasekejte nadrobno a vyšlehejte či rozmixujte je s tuňákem a máslem. Dochuťte solí a pepřem. Pomazánku natřete na pečivo a ozdobte naloženou okurkou a kapary.
Toast s pastrami
Budete potřebovat:
100g zakysané smetany
1 lžíce smetanového křenu
1–2 lžičky hrubozrnné (kremžské) hořčice
1 lžíce nasekané pažitky + celá stébla na ozdobení
150 g hovězí šunky, na plátky
3 šalotky, nakrájené na plátky
Příprava:
Zakysanou smetanu promíchejte s křenem, hořčicí a pažitkou a směsí potřete plátky pečiva. Navrch naaranžujte plátky hovězí šunky a ozdobte kolečky šalotky a stébly pažitky.
Toast s hráškem a mátou
Budete potřebovat:
200g ricotty
1 lžička nastrouhané citronové kůry
2 lžíce olivového oleje
sůl
200 g hrášku, mraženého
1 lžíce nasekané bazalky
1 lžíce nasekané máty
50 g parmazánu v celku
Příprava:
Ricottu prošlehejte s citronovou kůrou a lžící olivového oleje. Dochuťte solí a natřete na pečivo. Hrášek zalijte vroucí vodou a nechte povolit, slijte a rozmačkejte vidličkou nebo šťouchadlem na brambory. Přidejte nasekané bylinky a olivový olej, promíchejte a naneste na ricottu. Štědře posypte hoblinami parmazánu.
Toast Caprese
Budete potřebovat:
250 g mozzarelly, na plátky
2–3 lžíce bazalkového pesta
250 g cherry rajčátek, na plátky
olivový olej a mletý pepř na dokončení
Příprava:
Plátky pečiva opečte nasucho na pánvi nebo v toustovači. Každý plátek potřete pestem a ozdobně obložte plátky mozzarelly a rajčat. Ozdobte pestem, opepřete a zakápněte olivovým olejem.