Jídla připravovaná z brambor jsou většinou snadná, chutná a neutratíte za ně moc peněz. Tehle recept, pocházející z Pojizeří, splňuje všechno zmíněné, tak proč se rovnou nepustit do vaření?
Potřebujete:
250 g krup nebo krupek
4 lžíce sádla
1, 5 kg brambor
1 nadrobno nakrájená cibule
2 lžíce majoránky
4 velké stroužky česneku
sůl a čerstvý mletý pepř
Příprava:
- Kroupy namočte na 6 – 10 hodin do studené vody a protom je propláchněte. Zalijte je větším množstvím osolené vody, přidejte do nich lžičku sádla a vařte mírným varem doměkka. Trvá to cca hodinu a půl, záleží také na velikosti krup.
- Mezitím uvařte omyté brambory ve slupce doměkka. Uvařené kroupy slijte, propláchněte studenou vodou, nechte okapat a vyklopte do mísy. Uvařené brambory oloupejte, pokrájejte je na kostičky nebo plátky a přidejte ke kroupám.
- V pánvi částečně vyškvařte špek, vsypte cibui a osmahněte ji dozlatova. Špek s cibulkou i tukem promíchejte s kroupami a bramborami, prolisovaným česnkem, rozemnutou majoránkou a dochuťte solí a pepřem.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Zapékací misky vymažte trochou sádla, rozdělte do nich bramborovou směs a polijte ji zbylým sádlem. Zapékejte 15 – 20 minut dozlatova.
Tip redakce: Brambory můžete podávat s kyselými okurkami nebo kysaným zelím.