Přejít k hlavnímu obsahu

Recept: Zapečené brambory s kroupami

Jídla připravovaná z brambor jsou většinou snadná, chutná a neutratíte za ně moc peněz. Tehle recept, pocházející z Pojizeří, splňuje všechno zmíněné, tak proč se rovnou nepustit do vaření?

Potřebujete:

250 g krup nebo krupek

4 lžíce sádla

1, 5 kg brambor

1 nadrobno nakrájená cibule

2 lžíce majoránky

4 velké stroužky česneku

sůl a čerstvý mletý pepř

Příprava:

  1. Kroupy namočte na 6 – 10 hodin do studené vody a protom je propláchněte. Zalijte je větším množstvím osolené vody, přidejte do nich lžičku sádla a vařte mírným varem doměkka. Trvá to cca hodinu a půl, záleží také na velikosti krup.
  2. Mezitím uvařte omyté brambory ve slupce doměkka. Uvařené kroupy slijte, propláchněte studenou vodou, nechte okapat a vyklopte do mísy. Uvařené brambory oloupejte, pokrájejte je na kostičky nebo plátky a přidejte ke kroupám.
  3. V pánvi částečně vyškvařte špek, vsypte cibui a osmahněte ji dozlatova. Špek s cibulkou i tukem promíchejte s kroupami a bramborami, prolisovaným česnkem, rozemnutou majoránkou a dochuťte solí a pepřem.
  4. Předehřejte troubu na 180 °C. Zapékací misky vymažte trochou sádla, rozdělte do nich bramborovou směs a polijte ji zbylým sádlem. Zapékejte 15 – 20 minut dozlatova.

Tip redakce: Brambory můžete podávat s kyselými okurkami nebo kysaným zelím. 

Doporučená videa z partnerského webu z Lifee.cz:
×
  • Svět ženy
  • 999 Kč
  • DVOULETÉ PŘEDPLATNÉ SVĚT ŽENY + ŽEHLIČKA NA VLASY REVLON + DIGI ZDARMA
  • obrázek magazínu DVOULETÉ PŘEDPLATNÉ SVĚT ŽENY + ŽEHLIČKA NA VLASY REVLON + DIGI ZDARMA
  • Předplatit