Slovácká specialita: Fazolová lokšová polévka
V některých obcích jižně od Uherského Hradiště se tato polévka vařívala o každém pátku a na Štědrý den. Jednou z obcí, kde se tradice dodnes drží, je Hluk. Lokše, tedy nudle do polévky, které hlucké hospodyně dělávaly, se vyznačovaly značnou délkou. Do ruličky smotané těsto se krájelo ostrým nožem v rychlém tempu. Jak píše Marie Lekešová ve své knize vzpomínek, každá hospodyně musela toto umění ovládat. Nudle do polévky se dělaly vždy čerstvé, dopředu se chystaly jen před velkou událostí, například před svatbou.
Ingredience rozpis na 4–6 porcí:
300 g bílých fazolí1 mrkev
1 petržel
½ menšího celeru
1 cibule
100 g sádla
100 g hladké mouky
2 stroužky česneku
sůl, pepř
1 vejce
150 g hrubé mouky na lokše
Postup:
1. Fazole den předem namočíme do studené vody. Druhý den je vaříme v téže vodě doměkka, s veškerou zeleninou nakrájenou na kostičky. Na sádle uděláme světlou zásmažku z hladké mouky, přidáme ji do polévky, dobře rozmícháme a necháme ještě provařit. Dochutíme solí, česnekem a pepřem.
2. Z vejce, jedné lžíce vody a hrubé mouky vypracujeme tuhé těsto. Válečkem je na dobře podsypaném vále rozválíme do tloušťky o něco silnější než papír. Těsto ponecháme v celku, důkladně je pomoučníme a smotáme do ruličky. Potom ostrým nožem krájíme na tenké nudle. V dalším hrnci přivedeme k varu vodu, do ní roztřepané nudle vhodíme a vaříme, dokud nejsou měkké. Přidáme je do hotové polévky.
Do knihovny: Tento recept a další skvělé recepty z oblastí Sudet, Polabí, Valašska, Slezka, Horňácka či Podkrkonoší najdete v Regionální kuchařce Petry Pospěchové. Těšit se můžete na sladké blbouny, trnkový likér, sekaninu z králíka či kančí kýtu s jalovcovou omáčkou. Za exkluzivní cenu můžete knihu koupit zde.