Přejít k hlavnímu obsahu

Příběh obloženého chlebíčku: Fenomenální lahůdka, která po více než století nesmí chybět na žádné oslavě. Proč ji tak milujeme?

S bramborovým salátem a plátkem čerstvé šunky, s vlašákem, s rostbífem a cibulovou majonézou, s krabí pomazánkou a plátkem citronu, sýrový či salámový? Variací na chlebíček existuje celá řada a Češi jako by jimi byli posedlí. Snad žádná společenská událost se bez této lahůdky neobejde a není se čemu divit, však také jde o český vynález. Kde se vlastně vzal?

Ať se chystá oslava narozenin, slaví Silvestr, koná se pohřeb, nebo má zkrátka přijít jen návštěva na posezení u vína a něčeho na zub, můžeme si být jisti, že to „něco na zub“ budou ve většině českých domácností právě chlebíčky. Ať už postaru s vlašským salátem, vajíčkem, hromadou majonézy a kyselou okurkou, nebo novodobější varianty s rostbífem, sušenými rajčaty, uzeným lososem a třeba i celozrnnou vekou, chlebíčky jsou zkrátka naším kulturním dědictvím a nezáleží na generaci. Veka obložená lahůdkami zkrátka chutná snad každému.

Na zkušenou za hranice

Autorství chlebíčku se připisuje panu Janu Paukertovi, jehož dnes již neexistující Lahůdkářství Paukert znají alespoň z vyprávění, když už ne z vlastní zkušenosti, téměř všichni. Jan Paukert se narodil roku 1888 do poměrně dobře situované rodiny, která mu umožnila výborné vzdělání. Paukert vždy toužil být obchodníkem, a tak navštěvoval francouzské lyceum i anglickou obchodní akademii a plynně mluvil několika jazyky.

To mu usnadnilo cestu do světa, kam vyrazil takzvaně „na zkušenou“. Už tehdy ho lákal gurmánský svět, a tak získával zkušenosti například v lahůdkářství v Mnichově, ale také v Miláně nebo v Londýně. Když se poté vrátil domů, začal pracovat pro velkouzenáře Antonína Chmela, který se proslavil průmyslovou výrobou Pražské šunky. Právě tam se Paukert seznámil se svojí budoucí ženou Štěpánkou a pak už kráčeli za jeho snem společně.

Mohlo by se vám líbit

Do vyhlášeného baru Trilobit chodily pařit hvězdy první republiky. Scházeli se tu milenci, o kokain nebyla nouze

Smetánka první republiky, prezident i ministři, zpěváci, spisovatelé, bohatí pánové na záletech i znuděné paničky. Barrandovské terasy přitahovali pražskou honoraci, která v komplexu dokázala strávit celý den. A když slunce zašlo, našli přítomní útočiště v baru Trilobit, kde se za zvuků orchestru tančilo až do ranních hodin. A nejen to. Do vyhlášeného baru Trilobit chodily pařit hvězdy první republiky, scházeli se tu tajní milenci a o kokain nebyla nouze.
svetzeny.cz

Lahůdka správné velikosti

V roce 1916 si otevřeli v centru Prahy lahůdkářství, které svojí polohou lákalo movité labužníky z celého hlavního města. Lahůdkářství totiž mělo v sousedství Národní divadlo, galerii U Topičů, luxusní módní salon Oldřicha Rosenbauma i Palác Lažanských s kavárnou Slavia. Majitelé mlsných jazýčků v obchodě našli pochutiny z nejrůznějších koutů světa, jejich chutě mohly ukojit francouzské paštiky i sýry, bavorské uzeniny, středomořské ryby, rozmanitá nabídka vín a destilátů a v neposlední řadě chlebíčky.

Traduje se, že jejich vznik má na svědomí hudebník a malíř Jan rytíř Skramlík. Ten byl věrným zákazníkem Paukertova lahůdkářství, neustále si však stěžoval, že když má chuť na něco na zub, obložené chleby jsou pro něj příliš velké a jednohubky zase malé. A tak Jan Paukert nelenil a přímo na míru Skramlíkovi vymyslel chlebíček, který přesně splňoval požadavky.

Mohlo by se vám líbit

Bujaré večírky první republiky: Čemu holdoval Hugo Haas, Lída Baarová a další hvězdy. Adina Mandlová dokonce autem srazila chodce

První republika byla érou elegance, lesku a hvězdného života. Zároveň to však bylo období, kdy herci, herečky a umělci zažívali bujaré večírky plné alkoholu, drog a neřestí. Jaké hříchy si dopřávali ti nejzářivější z nich, a jak vypadaly večírky v dobách, kdy společenská scéna pulzovala v rytmu jazzu a dekadence?
svetzeny.cz

Delikatesa slavných

Během krátké doby nebyl umělec zdaleka jediný, kdo fenoménu chlebíčků zcela propadl. Paukertovo lahůdkářství pravidelně navštěvovaly hvězdy jako Emma Destinová, Vlasta Burian, Jaroslav Seifert, herečky Lída Baarová a Hana Vítová, herci Zdeněk Štěpánek, Hugo Haas a Oldřich Nový, Jan Werich a Jiří Voskovec. Král komiků Vlasta Burian dokonce pro své přátele pravidelně pořádal chlebíčkové hody a tato dobrota se často objevovala i na stole prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka.

Paukertovo lahůdkářství sice časem zaniklo, sláva chlebíčků je ale nesmrtelná. Delikatesa akorát do dlaně překonala dvě světové války, dvě okupace i sametovou revoluci a jeho chuti Češi stále nedokážou odolat. Dnes již různé formy chlebíčků najdeme i ve světě, například skandinávský smørrebrød, italskou bruschette nebo francouzský předkrm roustides aux anchois, ale pravý český chlebíček s bramborovým salátem, ten je zkrátka jenom jeden.

Zajímá vás první republika? Přečtěte si, kam se tehdy chodily bavit hvězdy stříbrného plátna.

Chlebíček je oblíbenou pochoutkou Čechů po celé generace:
Mohlo by se vám líbit

Kvíz: Poznejte herce první republiky podle jejich skandálů a životních dramat. Celý kvíz dají bez chyby jen opravdoví pamětníci

Období první republiky bylo pro film dynamickou dobou, kdy československý národ zažíval kulturní a umělecký rozkvět. Divadla i filmové ateliéry byly na vzestupu a herecká povolání se stala atraktivními pro mnoho mladých talentů. Přestože byl život na jevišti i před kamerou plný slávy a obdivu, každodenní realita herců a hereček skrývala řadu osobních i společenských výzev. Při jakých skandálech upouštěli páru?
svetzeny.cz
Zdroj článku
Doporučená videa z partnerského webu z Lifee.cz:
×
  • Svět ženy
  • 699 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ SVĚT ŽENY + PÉČE ASTRID + DIGI ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ SVĚT ŽENY + PÉČE ASTRID +  DIGI ZDARMA
  • Předplatit