Může nám červené víno i prodloužit život?
Pravidelná konzumace resveratrolu pomáhá k navýšení aktivity genů pro tvorbu bílkovin, které prodlužují životnost buněk. Ty jsou pak chráněny před útokem volných radikálů a tedy řadou civilizačních onemocnění.
Resveratrol má opravdu léčivé účinky - například snižuje hladinu cukru v krvi a to tím, že pozitivně ovlivňuje produkci inzulínu. Chrání i před srdečními příhodami – a zářným příkladem jsou třeba Francouzi. Je s podivem, že i přes kouření a konzumaci většího množství tuků trpí kardiovaskulárními chorobami třikrát méně než Američané. Důvodem je právě denní popíjení červeného vína.
Podle některých výzkumů resveratrol dokonce oslabuje množení rakovinných buněk a přispívá k jejich zničení.
Při působení tohoto zázračného antioxidantu se v těle aktivuje i gen dlouhověkosti – SIRT 1. Tento gen udržuje organismus aktivní a zamezuje jeho stárnutí – jak potvrzuje výzkum na laboratorních myších. Jejich život se při denním podávání resveratrolu prodloužil o třetinu.