Stav, kdy s nimi není něco v pořádku, se projevuje žloutnutím kůže, sliznic či očního bělma. Někdy též svěděním, problémy s trávením, kyselým nebo hořkým pocitem v ústech či chronickou únavou.
Ztukovatění tohoto životně důležitého orgánu vzniká nejčastěji v důsledku nadužívání alkoholu, při obezitě či cukrovce, ale i vlivem některých metabolických poruch. Známým onemocněním je chronický zánět (cirhóza) končící selháním jater a nutností jejich transplantace. Játra poškozují také nádorová onemocnění, některé dědičné choroby a infekční onemocnění.
K poškození jater může dojít též při nadužívání některých léků, například antibiotik nebo přípravků obsahujících paracetamol. Známé jsou otravy po požití jedovatých hub (zejména muchomůrky zelené) a samostatnou kapitolou je pak poškození jater drogami a alkoholem. Alkohol v játrech může způsobit celé spektrum klinických příznaků a patologických změn. Obecně existuje přímá závislost mezi počtem vypitých skleniček, délkou konzumace alkoholu a vývojem jaterního onemocnění. Již 20 gramů u žen (tj. asi 200 ml vína nebo 60 ml whisky), u mužů pak dávka 60 gramů alkoholu (tj. asi 1200 mililitrů 12° piva), může při každodenním příjmu během několika let vyvolat poškození jater!
Játra sice umějí regenerovat a základní funkci dokáže plnit i pouhá jedna pětina jejich tkáně, ale přesto může dojít k závažným potížím i úplnému selhání funkce. Na zdraví jater má vliv životní styl – složení stravy, fyzická kondice, dostatek spánku a schopnost zvládat stres. V rámci prevence nepodceňujte pravidelné jaterní testy, které odhalí případné poruchy, aby mohly být včas léčeny.
Základem terapie bývá jaterní dieta, která vychází zhruba ze stejných zásad jako žlučníková dieta s omezením tuku. Je však méně přísná na výběr potravin a jsou do ní v hojné míře zařazeny mléčné bílkoviny (především tvaroh). Samozřejmostí je vyloučení alkoholu! K samotné léčbě se používají hepatoprotektiva – preparáty, které mohou do určité míry ovlivnit funkci jaterní buňky. V lidovém léčitelství se na posílení jater uplatňuje zejména ostropestřec mariánský.