Brokolice
Možná jste na nejzdravější zelenou superpotravinu tipovali špenát, ale není tomu tak, ukázalo se, že byl v minulosti přeceňovaný. Lépe uděláte, když do svého jídelníčku zařadíte brokolici. Ta má v sobě velké množství vlákniny, kyseliny listové, vápníku a draslíku a také tzv. fytonutrienty, které snižují riziko vzniku cukrovky, srdečních chorob a údajně i některých druhů rakoviny. Dále obsahuje antioxidanty – vitamín C a beta-karoten. Jedna porce brokolice vám zajistí 85 % potřebné denní dávky vitamínu C, jehož hladinu byste měli hlídat obvzlášť teď, v sezóně respiračních chorob.
Tip: Nejlepší je konzumovat brokolici syrovou, jelikož v tomto stavu je v ní přítomen enzym, který se přetransformovává na sulforafan, který je protirakovinotvorný. Další možností je krátce ji vařit v páře.
Ovesné vločky
Snídáte ovesné vločky s ovocem? Pak pro své tělo připravujete vůbec nejlepší start do nového dne. Mají vysoký obsah rozpustné vlákniny, která pomáhá snižovat cholesterol a působí jako prevence proti kardiovaskulárním onemocněním. Dále pomáhají zpomalovat trávení a stabilizovat hladinu glukózy v krvi. Jsou ideální, pokud držíte dietu, jelikož rychle zaženou hlad a mají schopnost navodit stav plnosti po dlouhou dobu. Ovesné vločky obsahují spoustu živin, především jsou bohaté na kyselinu listovou a draslík. Kyselina listová je důležitá pro správnou funkci imunitního systému a fungování metabolismu. Draslík naše tělo potřebuje pro dobré fungování srdce a nervové soustavy.
Tip: Udělejte si supersnídani – domácí granolu. Ovesné vločky smíchejte s dalšími ořechy, semínky, sušeným ovocem, závěrem přidejte koření., med a kokosový olej. Promíchanou směs vložte na plech a dejte do trouby předehřáté na 160o C. Pečte cca 30 minut, směs občas promíchejte. Granola je výborná s bílým jogurtem a čerstvým ovocem.