5. Nízkotučné jogurty
Nízkotučné jogurty se často doporučují všem, kdo se snaží omezit příjem tuků a kalorií. Odstranění tuku znamená ale ztrátu chuti a krémovitosti, což výrobci často kompenzují přidáním cukru nebo umělých sladidel. To může vést ke zvýšení rizika metabolických onemocnění a negativně ovlivnit střevní mikrobiom. Proto si raději dejte bílé plnotučné jogurty bez přidaného cukru. Obsahují zdravé tuky, které pomáhají vstřebávat vitamíny, a zasytí na delší dobu. Přidejte si do nich čerstvé ovoce nebo ořechy. “Jestliže tuku nepřijímáme dostatek, naruší se výživa buněk, což může ve svém důsledku přinášet různé zdravotní obtíže. Výživoví poradci zdůrazňují, že v procesu trávení se z mléčného tuku uvolňují vitamíny, které jsou v něm rozpustné, jako je vitamín A, D, E a K. Omezením příjmu tuku sice přijímá tělo méně kalorií, ale na druhé straně přichází právě o tyto vitamíny,” je uvedeno na webu Vím, co jím.