Proč se sušeným brusinkám raději vyhnout?
Podle vitalweb.cz je ale třeba dávat pozor na to, jaké brusinky konzumujete. Nezáleží ani tak na tom, jestli máte raději české nebo kanadské, ale spíše na tom, v jaké jsou formě. Sušené brusinky totiž podle autorky článku nejsou zdravé stejně tak jako jejich čerstvá nebo mražená varianta. Důvod je přitom jednoduchý. Proces sušení totiž koncentruje ovocný cukr, navíc snižuje množství vody a vlákniny. Ve výsledku tak sušené brusinky obsahují mnohem více cukru, který jim navíc při procesu sušení bývá často ještě dodáván. Někdy jsou namísto cukru do sušených brusinek dokonce přidávány jeho umělé náhražky. Kromě toho sušení brusinkám ubírá i na tolik účinných a potřebných antioxidantech, které z nich dělají tolik nenahraditelnou superpotravinu, menší množství antioxidantů jim poté ubírá na výživové hodnotě.
Tipy, jak si na brusinkách pochutnáte
Čerstvé i mražené brusinky si můžete vychutnat na nespočet způsobů. Přidejte si je u snídaně do jogurtu, do oblíbené omáčky nebo si z nich vytvořte chutnou šťávu, kterou poté přelijte palačinky. Určitě si ale pochutnáte i na čerstvém smoothie s brusinkami a dalším lesním ovocem. Jestli si chcete opravdu zpříjemnit ráno, můžete si brusinky třeba přidat do snídaňových cereálií. A co takhle si upéct brusinkové muffiny či koláče? Velmi chutný a účinný je brusinkový čaj nebo můžete vyzkoušet alternativu s brusinkami namísto klasických knedlíků s borůvkami. Způsobů, jak si čerstvé brusinky vychutnat je skutečně hodně. Pokud je zrovna neseženete čerstvé přímo v lese, zajděte do obchodu, kde na ně možná narazíte. Vhodnou náhražkou jsou také mražené brusinky, které jsou stejně dobré.
Zdroje: https://cs.medlicker.com/; https://vitalweb.cz