Přejít k hlavnímu obsahu

Brusinky vás ochrání před záněty, snižují riziko vážných a chronických nemocí. Nejsou ale brusinky jako brusinky. Jakým se raději vyhnout?

Zrovna teď jsou naše lesy plné chutných červených brusinek. Možná, že je během houbaření jen minete a jdete raději dál, protože nevíte co s nimi. To ale děláte velkou chybu. Brusinky jsou často velmi nedoceňované plodiny, které vám mohou velmi pomoci nejen se záněty močových cest, ale také třeba s posílením imunity. Pro jejich blahodárné složení je tak výživoví specialisté často označují jako superpotraviny. Zjistěte, proč je skvělé si je dopřávat co nejčastěji a jaké způsoby jejich úpravy jsou pro vaše zdraví nejlepší.

Brusinky jsou nejen výbornou a chutnou svačinkou a součástí omáček nebo dezertů, ale také zdrojem energie a cenných živin a mnoha prospěšných vitaminů. Ale pozor. Nejsou totiž brusinky jako brusinky. Proč je lepší konzumovat brusinky čerstvé nebo mražené a sušeným se raději vyhýbat?

Mohlo by se vám líbit

Sladcí ochránci zdraví: Co jste určitě nevěděla o banánech a proč si je dopřávat každý den

Jestliže patříte mezi ženy, které do svého jídelníčku pravidelně zařazují oblíbené banány, určitě vás následující informace potěší. Kromě příjemně sladké chuti a vůně nám totiž banány nabízí mnohem více. Jaké jsou jejich hlavní benefity pro zdraví a proč si je dopřávat každý den?
svetzeny.cz

Plody plné vitaminů

Brusinky obsahují mnoho zdraví prospěšných látek a minerálů. Obsahují vlákninu, antioxidanty i mnoho vitaminů. Podle webu vitalweb.cz jsou bohatým zdrojem vitaminů A, C a E, které patří mezi nejdůležitější antioxidanty, a jejich pravidelná konzumace tedy dovede ochránit buňky před poškozením škodlivými volnými radikály. Vitamin A navíc chrání naše oči. Brusinky jsou tedy nejen velmi chutné, ale zároveň také velmi zdravé.

Červení ochránci zdraví

Červenofialový pigment brusinek není pouze lákavý, ale také velmi zdravý. Podle vitalweb.cz je totiž právě červené zbarvení brusinek způsobeno vysokým obsahem zdraví prospěšných látek – specifických polyfenolů. Ty pomáhají snižovat riziko vážných a chronických nemocí. Konzumace brusinek tedy podle webu vitalweb.cz může snižovat riziko vzniku a rozvoje rakoviny žaludku nebo bakteriálních infekcí.

To ale není zdaleka vše. Brusinky totiž obsahují také prebiotickou vlákninu, takže napomáhají správnému trávení a vyrovnávají střevní mikroflóru a posilují imunitu. Podle textu MUDr. Michala Vilímovského na webu cs.medlicker.com navíc studie provedené na myších dokazují, že brusinky celkově zabraňují zánětu v těle, takže vás ochrání nejen před cukrovkou, nemocemi střev, ale také srdce a cév, jater nebo demence. Navíc jsou pro vás ideální pochutinou v případě, že držíte štíhlou linii, protože obsahují jenom velmi malé množství cukru a kalorií.  

Mohlo by se vám líbit

Co s vaším tělem udělá jedna lžička skořice na lačno? Budete se divit jejím překvapivě rychlým účinkům

Oblíbené exotické koření světle hnědé barvy patří mezi zázračné superpotraviny. Tušíte správně. Řeč je o skořici, která nejenom oslnivě voní a skvěle chutná. Tahle pochoutka má totiž doslova blahodárný efekt na naše zdraví. Co s vaším tělem udělá, když si jí dopřejete malé množství každý den hned po ránu?
svetzeny.cz

Pozitivní účinky na močové ústrojí

Brusinky jsou nedocenitelnými pomocníky žen, které trápí časté infekce a záněty močových cest. Podle lékaře Vilímovského se během výzkumu, při němž ženy konzumovaly po dobu šesti měsíců koncentrát tvořený šťávou z brusinek a kanadských brusinek snížilo riziko opakovaných zánětů močových cest až o 20 %. Odborník ale zároveň zdůrazňuje, že je třeba provést ještě další odborné studie, aby se tato teorie zcela potvrdila. Pravdou zůstává, že mnoho žen má s brusinkami a jejich účinky proti těmto potížím skutečně pozitivní zkušenosti.

To, proč je užívání brusinek na záněty močových cest a ledvin tolik účinné, vysvětluje vitalweb.cz tím, že obsahují velké množství vitaminu C a manganu. Právě kombinace těchto dvou důležitých látek dokáže snižovat hladinu škodlivých látek v moči, čímž snižuje také riziko vzniku nebezpečných ledvinových kamenů. Kromě toho obsahují brusinky glykosid arbutin, který brání škodlivým bakteriím v zachycení na sliznici močového měchýře. Dalo by se tedy říct, že tyto chutné červené bobule nejen přímo vyhání škodlivé látky, ale navíc také močové cesty přirozeně dezinfikují.

Mohlo by se vám líbit

Šalvěj pro lepší paměť nebo protizánětlivá kurkuma a další. Zapomenuté nebo netušené silné pozitivní účinky koření, které máte doma

Používání bylin a koření bylo v celé historii lidstva nesmírně důležité. Mnohé byliny či koření totiž byly používány pro své léčivé vlastnosti dlouho před kulinářským použitím. Moderní věda nyní potvrdila, že mnoho z nich skutečně přináší pozoruhodné přínosy pro zdraví. Podívejte se na pět nejznámějších z nich.
svetzeny.cz

Proč se sušeným brusinkám raději vyhnout?

Podle vitalweb.cz je ale třeba dávat pozor na to, jaké brusinky konzumujete. Nezáleží ani tak na tom, jestli máte raději české nebo kanadské, ale spíše na tom, v jaké jsou formě. Sušené brusinky totiž podle autorky článku nejsou zdravé stejně tak jako jejich čerstvá nebo mražená varianta. Důvod je přitom jednoduchý. Proces sušení totiž koncentruje ovocný cukr, navíc snižuje množství vody a vlákniny. Ve výsledku tak sušené brusinky obsahují mnohem více cukru, který jim navíc při procesu sušení bývá často ještě dodáván. Někdy jsou namísto cukru do sušených brusinek dokonce přidávány jeho umělé náhražky. Kromě toho sušení brusinkám ubírá i na tolik účinných a potřebných antioxidantech, které z nich dělají tolik nenahraditelnou superpotravinu, menší množství antioxidantů jim poté ubírá na výživové hodnotě.

Tipy, jak si na brusinkách pochutnáte

Čerstvé i mražené brusinky si můžete vychutnat na nespočet způsobů. Přidejte si je u snídaně do jogurtu, do oblíbené omáčky nebo si z nich vytvořte chutnou šťávu, kterou poté přelijte palačinky. Určitě si ale pochutnáte i na čerstvém smoothie s brusinkami a dalším lesním ovocem. Jestli si chcete opravdu zpříjemnit ráno, můžete si brusinky třeba přidat do snídaňových cereálií. A co takhle si upéct brusinkové muffiny či koláče? Velmi chutný a účinný je brusinkový čaj nebo můžete vyzkoušet alternativu s brusinkami namísto klasických knedlíků s borůvkami. Způsobů, jak si čerstvé brusinky vychutnat je skutečně hodně. Pokud je zrovna neseženete čerstvé přímo v lese, zajděte do obchodu, kde na ně možná narazíte. Vhodnou náhražkou jsou také mražené brusinky, které jsou stejně dobré.

Zdroje: https://cs.medlicker.com/; https://vitalweb.cz

Doporučená videa z partnerského webu z Lifee.cz:
×
  • Svět ženy
  • 999 Kč
  • DVOULETÉ PŘEDPLATNÉ SVĚT ŽENY + ŽEHLIČKA NA VLASY REVLON + DIGI ZDARMA
  • obrázek magazínu DVOULETÉ PŘEDPLATNÉ SVĚT ŽENY + ŽEHLIČKA NA VLASY REVLON + DIGI ZDARMA
  • Předplatit