Cukr je špatný a škodí nám. Všichni to víme, nicméně nás to nezastaví v tom, abychom si ho hned ráno přidali do čaje nebo do kafe. Příliš mnoho cukru může vést k přibírání na váze, způsobuje zubní kaz a zvyšuje riziko cukrovky. Má však také další účinek – rozhodí váš spánek a navíc tělo bude kvůli nedostatku spánku toužit po cukru ještě víc. Prostě začarovaný kruh.
Studie z roku 2016 zjistila, že lidé s vysokým obsahem cukru v krvi mají problémy s hlubokým spánkem a obecně méně spí, zároveň jsou v noci více neklidní. Cukr vám totiž dodá energii a tělo je připraveno na nějakou činnost, čímž rozhodně není myšlen spánek. „Na transportu cukrů do buněk se podílí hořčík, který potřebujete ke spánku,“ říká podle britského deníku Guardian nutriční terapeutka Charlotte Wattsová a upozorňuje zejména na to, že byste se měli vyhnout právě čokoládě pozdě v noci, jelikož obsahuje kofein a další stimulanty, které vašemu tělu nedovolí usnout.
Pro zlepšení spánku se doporučují potraviny s vysokým obsahem tryptofanu, který pomáhá tvořit serotonin, známý jako „hormon štěstí“. Ten je důležitý pro kvalitní spánek. Mezi potraviny s tryptofanem patří například fazole, čočka, kešu ořechy, sezamová semínka, vejce či drůbež.