Kdy je optimální čas na pití kávy?
Mnoho lidí si po probuzení rádo dopřeje šálek kávy – možná dokonce i několik. Konzumace kávy příliš brzy po ránu však může snížit její povzbuzující účinky, protože v té chvíli je hladina stresového hormonu kortizolu na svém vrcholu. Kortizol je hormon, který má schopnost zvýšit bdělost a soustředění. Kromě toho ovlivňuje metabolismus, imunitní reakce a krevní tlak. Jeho hladiny podléhají cyklu spánku a bdění, přičemž dosahují nejvyšších hodnot zhruba 30 až 45 minut po probuzení a postupně klesají během zbytku dne. To tedy znamená, že optimální čas pro konzumaci kávy je během dopoledních hodin, kdy jsou hladiny kortizolu nižší. Pro většinu lidí, kteří vstávají kolem 6:30, by to znamenalo, že nejlepší doba pro první šálek kávy by měla být někdy mezi 9:30 až 11:30 hodin dopoledne.
Proč byste měli odložit ranní šálek kávy?
Kofein obsažený v kávě může způsobit nárůst hladiny kortizolu. Konzumace kávy v okamžiku, kdy je hladina kortizolu již sama o sobě vysoká (po probuzení), může tuto hladinu dále zvyšovat. Zvýšené hladiny kortizolu po delší dobu mohou mít negativní dopady na imunitní systém a způsobit zdravotní problémy. Z toho plyne, že byste si měli dát s kávou během dopoledne načas a rozhodně ji do sebe nelít během prvních okamžiků po probuzení.