Křen je známý tím, že je velmi prospěšný pro zdraví dýchacích cest. Každý, kdo někdy křen jedl, už pocítil, jak skvěle dokáže protáhnout nos, krk a dutiny. Studie z roku 2006 provedená německými vědci zkoumala 1500 lidí s akutní infekcí dutin a bronchitidou. Bylo zjištěno, že podání doplňku stravy obsahujícího 80 miligramů sušeného kořene křenu se vyrovnalo účinkům antibiotik! Tato studia naznačila, že křen by mohl být skutečně výborným lékem na infekce dýchacích cest, je samozřejmě ještě potřeba dalšího výzkumu. Již nyní však na trhu najdete doplňky stravy, které křen obsahují. Obvykle se jedná o bylinné kapky, případně o kapsle.
Poradí si i s bakteriemi
Křen obsahuje tzv. allylisothiokyanát, což je olej, který se uvolňuje při řezání jeho kořene. Tato látka má silné antibakteriální vlastnosti. Studie z roku 2009 naznačuje, že si dokáže poradit s bakterií Escherichia coli, která je původcem primárních močových a střevních infekcí. Studie publikovaná v roce 2018 zase ukázala, že allylisothiokyanát dovede bojovat i s bakterií Salmonella. Zajímavé je zjištění vědecké studie z roku 2010 publikované v odborném časopise Molecular Nutrition & Food Research, ta zjistila, že se tato skupina látek umí vázat na určité enzymy, které brání nárůstu bakteriálních buněk, zatím však není znám přesný mechanismus, jak se celý proces děje.