V jakých potravinách se nachází hořčík?
Abyste si zajistili dostatečný přísun hořčíku, měli byste pravidelně konzumovat zelenou listovou zeleninu, luštěniny jako je čočka, fazole nebo hrách, ryby, avokádo, kvalitní hořkou čokoládu, mléčné výrobky, dýňová, lněná nebo chia semínka, ovesné vločky, mandle, banány, datle, sušené meruňky nebo potraviny bohaté na vlákninu jako je celozrnné pečivo. Skvělým zdrojem magnézia jsou také minerální vody. „Minerální voda je přirozeným a dobře dostupným zdrojem minerálů (a tedy i hořčíku), které dokáže tělo efektivně zužitkovat,“ potvrdil MUDr. Zdeněk Zadák. Další možností užití hořčíku je hořčík v kapslích. Má ale podle bioanalytičky Diany Herbsové více forem:„Nejčastější na trhu je oxid hořečnatý, ale z mnoha pohledů nemusí být ideální kvůli malé vstřebatelnosti. Ta vstřebatelnost může být kolem 4 %, to je velmi málo. Pak si vlastně kupujete drahé projímadlo, a ne produkt, který by vám doplnil hladinu hořčíku v těle.“ Naopak doporučila bisglycinát hořečnatý, který je podle ní velmi dobře vstřebatelný.