Zbavte se břišního tuku díky sýru: Tvaroh je nejlepším společníkem
Chcete se zbavit tuku na břiše? Pak byste se měli zaměřit na správná jídla. Zvláště se doporučuje jeden určitý druh sýra.
svetzeny.cz
Sodík je nezbytným esenciálním prvkem, který váš organismus potřebuje. Jeho hlavním zdrojem je kuchyňská sůl, která se nachází téměř ve všem, co jíte a pijete. Jenže všeho moc škodí a o soli to platí dvojnásob. Jaké je tedy optimální množství soli, abyste předešli zatěžování organismu a zvýšenému riziku onemocnění?
Sůl obsahuje sodík, který je nezbytnou živinou pro dobré zdraví. Je to totiž jeden z elektrolytů vašeho těla, který vytváří elektricky nabité ionty. Většinu sodíku najdete ve vaší krvi a tekutině, která obklopuje vaše buňky, kde pomáhá udržovat tyto tekutiny v rovnováze. Sodík také hraje klíčovou roli ve správné funkci nervů a svalů. Vaše ledviny pomáhají regulovat hladinu sodíku v těle tím, že nepotřebný sodík vylučují močí. Sodík ztrácíte také pocením.
Strava s vysokým obsahem soli může způsobit vysoký krevní tlak, který pak zvyšuje riziko srdečních onemocnění a mrtvice. Jednu z největších studií na toto téma byla provedena Prospective Urban Rural Epidemiology neboli PURE. Při té bylo zjištěno, že lidé, kteří konzumovali více sodíku, měli výrazně vyšší krevní tlak než ti, kteří ho konzumovali v minimálním množství. Při studii bylo také zjištěno, že lidé, kteří konzumovali více než 7 gramů sodíku denně, měli vyšší riziko srdečních onemocnění a předčasné smrti než lidé, kteří konzumovali 3-6 gramů denně. Každé tělo však reaguje na sodík individuálně, například lidé s cukrovkou či chronickým onemocněním ledvin jsou na účinky sodíku citlivější a měli by tak omezit jeho konzumaci na naprosté minimum.
Odhaduje se, že tělo ke správnému fungování potřebuje pouze 186 mg sodíku denně. Je však téměř nemožné zkonzumovat takto málo sodíku, abyste i přesto pokryli ostatní energetické potřeby a získali příjem dalších důležitých živin. Institut medicíny (IOM) proto doporučuje, aby zdraví dospělí jedinci konzumovali 1,5 gramu sodíku denně. Maximální množství sodíku by pak přes den nemělo přesáhnout 2,3 gramu, což je pro představu ekvivalent jedné čajové lžičky soli. Organizace WHO zase doporučuje konzumovat 2 gramy sodíku denně a American Heart Association doporučuje pouze 1,5 gramu denně. Kvůli zvýšeným ztrátám sodíku vlivem nadměrného pocení se však tato doporučení nevztahují na vysoce aktivní lidi, sportovce či na ty, kteří pracují v extrémně teplém prostředí. Existuje však stále více důkazů, že by výše uvedená doporučení množství sodíku mohla být příliš nízká. Lidé s vysokým krevním tlakem by tedy zkrátka neměli překročit množství 7 gramů denně, zdraví jedinci se při správném stravování a dostatečném pohybu nemusí na množství sodíku příliš zaměřovat. Kromě běžného doporučení příliš nesolit a dávat pozor na instantní pokrmy, kořenící směsi, ochucovadla jídel, brambůrky, krekry a podobné potraviny, které obsahují nadměrné množství soli, tak stačí přidat do jídelníčku více ovoce a zeleniny, regulovat příjem kalorií a omezit alkohol, který je významně spojen s vysokým krevním tlakem a dalšími onemocněními. Miminka by neměla jíst sůl téměř vůbec, jelikož jejich ledviny nejsou plně vyvinuty a nemohou ji správně zpracovat. Děti do 1 roku by měly mít méně než 1 g soli denně.