Zajímavosti o banánech
Zejména u nás asi ne všichni vědí, že banány nejsou zdaleka jen žluté. Setkat se totiž můžete i s mnohem exotičtějšími druhy banánů, jako jsou jejich červené nebo zelené varianty (těmi zelenými nemyslíme jen nedozrálé žluté banány).
Zelené banány jsou oproti známým žlutým banánům delší a plošší. Hodí se pro štíhlou linii, protože obsahují méně cukru. Více než klasickým banánům se podobají spíš bramborům, protože obsahují více škrobu. Podobně jako nám známé brambory chutnají tyto banány výborně rozmačkané, vařené, pečené i smažené. Tato odrůda ale není vždy jen zelená. Během svého zrání totiž mění barvu. Žloutne, až zčerná. Teprve když zelené banány zčernají, znamená to, že jsou zcela zralé. I jejich chuť je v této fázi sladší. Z čerstvých černých banánů proto můžete mít skvělou a chutnou sladkou svačinu, z těch smažených zase dezert.
Červená odrůda banánů původem z Indie a jihovýchodní Asie je menší než klasické žluté banány, kromě toho je ale také daleko sladší. Dužina červených banánů má krémově bílou až růžovou barvu. Vyniká svou příjemně sladkou lehce malinovou chutí. Někdy se tomuto druhu banánů proto také přezdívá malinové. Červené banány jsou nejen chuťově výborné, ale jsou zároveň i bohatým zdrojem vitaminu C, vlákniny, draslíku, a dokonce také 8 důležitých aminokyselin, které si naše tělo nedokáže samo vyrobit, proto je musíme pravidelně doplňovat v potravě. Jestliže jste tedy už přejedená klasických žlutých banánů, uhánějte do obchodu pro tuto exotickou variantu.