Ochranu mozku a paměti zaručí konzumace jablek
Americká studie z roku 2014 potvrdila, že konzumace jablek vysoce chrání mozek před Alzheimerovou chorobou a ztrátou paměti a to až o 75%. Netýká se to pouze konzumace jablek, ale také pití jablečné šťávy. Jablka totiž obsahují sloučeninu zvanou fisetin. Ten má blahodárné účinky i v boji proti rakovině a cukrovce, avšak teprve nedávno se přišlo na to, že zdárně bojuje i proti chorobám, které mohou postihnout fungování mozku a paměti.
Jablka jsou prospěšná pro srdce
Pravidelná konzumace jednoho průměrně velkého jablka každý den může přispět ke snížení krevního tlaku, cholesterolu a zánětlivým onemocněním, což přispívá k udržení zdravého srdce. Pokud můžete, jezte i slupku jablek, protože vláknina a polyfenoly obsažené ve ní mají pozitivní vliv na zdraví srdce.
Jablka pomohou udržet astma na uzdě
Podle výzkumu zveřejněného v časopise Nutrition Journal existuje spojení mezi konzumací jablek a nižším rizikem výskytu astmatu. Zároveň se zaznamenala zvýšená funkce plic. Odborníci předpokládají, že zmíněné fytochemikálie pravděpodobně vykazují protizánětlivé vlastnosti v plicích a dýchacích cestách, což vede ke snížení sípání a dalších symptomů spojených s astmatem. Astmatikům tak jablka mohou pomoci k lepšímu dýchání, čímž se může snížit nutnost celkové medikace.