Prevence a úprava životního stylu je klíčová
Prevence a léčba únavy, která může souviset s játry, by se obecně měla týkat zejména životního stylu. Jeho součásti by měla být vyvážená strava bohatá na ovoce, zeleninu a celozrnné produkty. Z jídelníčku byste měli škrtnout (nebo v něm alespoň výrazně omezit) tučná a smažená jídla, uzeniny a cukry a také všechny polotovary, přesolené, konzervované a průmyslově zpracované potraviny. Samozřejmostí je vyloučení alkoholu, kouření a toxických návykových látek. A co játrům naopak prospívá? Vyplatí se do stravy zařadit potraviny obsahující sloučeniny, které prokazatelně zlepšují jaterní enzymy, chrání játra před hromaděním tuku a snižují zánět a oxidační stres. Patří mezi ně zejména olivový olej, česnek, ořechy, avokádo, borůvky, červená řepa, ale také například tučné ryby, jako je losos a makrela.
„Olivový olej, avokádo, ořechy nebo tučné ryby jsou skvělou volbou, protože jsou bohaté na zdravé tuky a antioxidanty, které chrání jaterní buňky před poškozením volnými radikály a zároveň podporují regeneraci jaterních buněk, čímž pomáhají snižovat hladinu tuku v játrech a následný zánět,“ vysvětluje MUDr. Lazák.