Zázrak z přírody
Tuky jsou základní součástí výživy a naše tělo je nutně potřebuje. Jsou zdrojem energie, jsou důležité pro vstřebávání vitaminů A, D, E a K a pro tvorbu vitaminu D. Ovlivňují také tvorbu některých hormonů a mnoho dalších procesů v těle. Aby ale všechno fungovalo dobře, musíme přijímat potravou ty správné tuky ve správném množství. Mezi nejdravější patří právě omega-3 mastné kyseliny. Jejich nejlepším zdrojem jsou mořské ryby, jako třeba losos, sardinky, tuňák nebo treska. Omega-3 kyseliny, ale můžeme čerpat také z vlašských ořechů, konopného a lněného oleje a semínek.
Jak nám pomáhají
Omega-3 patří stejně jako omega-6 mezi polynasycené mastné kyseliny. Zatímco však omega-6 mastných kyselin máme spíš nadbytek, omega-3 v naší stravě obvykle chybí. Přitom mezi omega-3 kyseliny patří kyselina alfa linoleová, EPA či DHA. Tyhle zkratky a cizí slova si pamatovat nemusíte, důležité je, jakou užitečnou práci dělají jejich nositelé v našem těle. Je toho dost. Mimo jiné snižují riziko vzniku srdečních chorob, rozšiřují a zpevňují cévy, mají silný protizánětlivý účinek, zlepšují činnost mozku, působí preventivně proti rozvoji artritidy i diabetu a také chrání před vznikem určitých druhů rakoviny. Jen pro zajímavost: kyselina eikosapentaenová (EPA) působí výrazně proti smutku a úzkosti a může být podobně účinná jako antidepresiva. Kyselina dokosahexaenová (DHA) zase chrání zdraví očí. A to není všechno. Jak EPA, tak DHA podle studií výrazně podporují činnost svalů, zvyšují během sportu celkový výkon a snižují tělesný tuk. Celkově Omega-3 kyseliny posilují imunitu, předcházejí vzniku mnoha onemocnění a již vzniklé choroby mohou pomoci zmírnit.