Žlučníková kolika
Nic proti bramborovému salátu, smažené rybě nebo cukroví. Dopřát si určitě můžete, ale pozor, abyste se nepřejedli. Tělo pak může začít protestovat, což se projeví pocitem těžkosti, zvýšeným nadýmáním, průjmy nebo naopak zácpou a může se dostavit i žlučníkový záchvat, který patří k nejčastějším vánočním zdravotním komplikacím. „Začíná jako stálá, postupně zesilující bolest tlakového charakteru lokalizovaná do oblasti žaludku, která se po několika hodinách propaguje do pravého podžebří a pásovitě pod pravou lopatku. Typicky se objevuje tři až pět hodin po jídle, často v nočních hodinách. Současně se objevuje žaludeční nevolnost, až zvracení, které ovšem nepřinese pacientovi žádnou úlevu. Nejprve pacient zvrací požitou stravu a poté už jen hořké šťávy. Po odeznělé kolice může ještě několik dní přetrvávat nevolnost a nechutenství,“ popisuje příznaky MUDr. Mazylkinová.
A jak problém řešit? Podle lékařky bychom se měli vyvarovat jídla i pití, můžeme ale užít běžně prodejné léky proti bolesti. Po zklidnění koliky je třeba držet šetřící dietu: první den po záchvatu konzumujeme pouze neslazený černý čaj a suchary, několik dalších dnů se vyhneme mastným pokrmům. Vhodnými potravinami jsou suché těstoviny či rýže, bramborová kaše bez másla a libové vařené maso. „Pokud bolest trvá více než 12 hodin, zhoršuje se nebo se vyskytne horečka a zažloutnutí bělma, je nutno se ihned nechat vyšetřit na chirurgické ambulanci,“ upozorňuje MUDr. Mazylkinová.