4 skvělé jarní pomazánky, které si zamilujete
Z obyčejné svačinky dokáže dobrá pomazánka vytvořit gurmánský zážitek. Čerstvé bylinky, lahodná smetana a jarní zelenina na křupavé housce zařídí symfonii chutí a naladí vás na přicházející jaro.
Příprava pomazánky je velice jednoduchá a vytvoříte ji takřka z čehokoliv, co najdete v ledničce. Pomazánka je hotová za pár minut a servírovat ji můžete hostům jako nenáročné, a přitom velmi chutné pohoštění. Kterou si zamilujete vy?
S ředkvičkami a bylinkami
Pro 4 osoby: 250 g tvarohu v kostce, špetka cukru, 3 lžíce smetany ke šlehání, sůl, mletý bílý pepř, 1 malá cibule, 3 lžíce najemno nasekané naťové petrželky a pažitky, svazek ředkviček, 1 kedlubna, několik listů srdíčkového salátu
1.
Z tvarohu nejprve vymačkáme přebytečnou syrovátku a pak jej ochutíme troškou cukru. Přilijeme smetanu, osolíme, opepříme a prošleháme. Cibuli oloupeme a najemno nasekáme. Cibulku a bylinky vmícháme k ochucenému tvarohu. Poté necháme tvarohový základ asi 20 minut rozležet na chladném místě.
2.
Mezitím odkrájíme nať z ředkviček a kedlubny a spolu s listy salátu vše důkladně omyjeme a osušíme. Ředkvičky nakrájíme nebo nastrouháme na nudličky, kedlubnu oloupeme a nakrájíme na malé hranolky. Zeleninu vmícháme do odleželé pomazánky. Podáváme v listech salátu na tmavém vícezrnném chlebu.
příprava asi 35 minut, na osobu 170 kcal, 710 kJ, 12 g bílkovin, 10 g tuků, 10 g sach.
S lososem a jarní cibulkou
pro 4 osoby: 2 neochucené sýry žervé, 200 g zakysané smetany, 125 g uzeného lososa (plátky), šťáva z ½ citronu, 2 jarní cibulky, sůl, mletý bílý pepř, 2 větvičky kopru
1.
Sýr žervé prošleháme se zakysanou smetanou. Lososa nakrájíme na kousky a pokapeme citronem. Očištěné cibulky nasekáme nadrobno. Rybu a cibulky vmícháme do smetanového základu, osolíme a opepříme.
2.
Větvičky kopru důkladně omyjeme, osušíme a otrháme. Pak je nasekáme na kousky a vmícháme do pomazánky. Tu namažeme na bílé pečivo (žemle, bagety, ciabattu).
příprava 15 minut, na osobu 300 kcal, 1250 kJ, 17 g bílkovin, 23 g tuků, 6 g sachar.
S hráškem a karotkou
pro 4 osoby: 125 g povoleného (pokud je mražený) zeleného hrášku, 3 karotky bez natě, 150 g uzeného sýra tofu nebo 100 g plátkového uzeného sýra, 150 g hustého bílého jogurtu, 100 g polotučného tvarohu, 1 lžička kurkumy, ½ malého stroužku česneku, sůl, drcený pepř
1.
Hrášek zavaříme do vroucí osolené vody a 5 minut povaříme. Pak jej scedíme, ochladíme ledovou vodou a necháme okapat. Karotky očistíme a nakrájíme na tenká kolečka nebo nastrouháme nahrubo. Zeleninu dáme do misky. Tofu nakrájíme na tenké plátky, které překrájíme na nudličky. Pokud máme uzený plátkový sýr, nakrájíme jej na nudličky a dáme k zelenině.
2.
Jogurt prošleháme s tvarohem, dáme do čistého pláténka a vymačkáme syrovátku. Pak směs přemístíme do misky. Poprášíme kurkumou a přidáme utřený česnek se solí a pepřem. Promícháme. Pomazánku necháme chvíli v chladu rozležet.
příprava asi 30 minut + rozležení, na osobu 250 kcal, 1045 kJ, 14 g bílk., 17 g tuků, 15 g sachar.
Pomazánka se sýrem a vejcem
pro 4 osoby: 125 g sýra Madeland, 2 lžíce majonézy nebo 3 lžíce zakysané smetany, 150 g čerstvého sýra (Fénix, Duko apod.), 2 vejce uvařená natvrdo, sůl, mletý bílý pepř, malý svazek pažitky
1.
Sýr nakrájíme nebo nastrouháme na tenké nudličky, dáme do misky a přidáme majonézu nebo zakysanou smetanu. Společně promícháme s čerstvým sýrem. Vejce zbavíme skořápky a nakrájíme nebo prolisujeme k pomazánkovému základu.
2.
Směs osolíme, opepříme a promícháme. Pažitku omyjeme, osušíme a nasekáme. Pomazánku rozdělíme na porce a každou posypeme pažitkou.
příprava asi 15 minut, na osobu 350 kcal, 1460 kJ, 14 g bílkovin, 31 g tuků, 4 g sacharidů