Na co si dát pozor
Vstřebávání železa je někdy komplikované. Narušuje ho třeba káva a černý čaj, nebo tedy taniny v nich obsažené, které mohou snížit využití železa až o 80 %. Totéž platí pro vápník. Mléčné výrobky raději vynechte, pokud zrovna jíte maso nebo čočku. "V případě, že budete železo přijímat společně s kyselinou askorbovou (vitamín C), zlepší se jeho vstřebatelnost až 4 x. Důležitý je i dostatečný přísun vitamínů skupiny B, jde hlavně o vitamín B12 a kyselinu listovou. Naopak příjem železa není vhodné kombinovat s mléčnými výrobky (vápník). Již 165 mg vápníku, což odpovídá asi jedné sklenici mléka nebo 20 g sýru, může snížit vstřebatelnost železa až o 50 %," upřesňuje MUDr. Michal Karas v odborném časopisu Pharma News. A pozor si dejte i na vlákninu, zejména z celozrnných obilovin. Paradoxně to, co je jinak zdravé, může železo omezovat. Není třeba se jich vzdát, jen je nekombinoujte s potravinami bohatými na železo. Luštěniny před vařením namočte, čímž je zbavíte části fytátů, které vstřebávání omezují.