Francouzskou cibulačku asi znáte, ale za vyzkoušení určitě stojí i vydatnější cibulová polévka, která se vaří (a s chutí pojídá) v dolnorakouském regionu Laa.
Pro 6 osob potřebujeme: 500 g cibule, 1 lžíci hladké mouky, ½ lžičky sladké papriky, 50 ml slunečnicového oleje, 40 g másla, 50 ml bílého vína, 3 lžíce vermutu, 900 ml kuřecího vývaru, 225 ml smetany ke šlehání, mletý pepř, sůl
Na krutony: 150 g toustového chleba, 40 g másla, 2 snítky kopru
Cibule oloupeme, jednu nakrájíme na tenké plátky, zaprášíme polovinou mouky, posypeme paprikou a smažíme v pánvi na rozpáleném oleji dozlatova. Poté ji vyjmeme a osušíme na papírové utěrce.
Zbylé cibule přepůlíme a nakrájíme na proužky. V kastrolu rozpustíme máslo, cibuli osmažíme dosklovita, zaprášíme zbytkem mouky a krátce orestujeme. Pak zalijeme bílým vínem a vermutem a krátce povaříme.
Do kastrolu přilijeme kuřecí vývar a vaříme na mírném ohni asi 20 minut. Přidáme 125 ml smetany a vaříme dalších asi 10 minut. Z toustového chleba odkrájíme kůrky a střídku nakrájíme na kostičky, které osmahneme na rozpuštěném másle.
Polévku dochutíme solí a pepřem, rozmixujeme ručním mixérem a propasírujeme přes síto. Nakonec vmícháme zbylou smetanu a společně prohřejeme. Cibulovou polévku servírujeme se smaženými cibulovými kroužky, krutony a koprem.
Foto: Archiv Burdy (1)