Chřestová krémová polévka s opečeným toustem
Chřestová sezona je tady. Pokud jste jí ještě naplno nepropadla, tak s prvním ochutnáním vynikající chřestové polévky to rozhodně přijde. Krémová konzistence v kombinaci s křupavým toastem vás naprosto uchvátí a chřest budete považovat za zelený zázrak!
Pro 4 osoby budeme potřebovat:
500 g nových brambor, balíček chřestu, sůl, pepř, špetka muškátového květu, 30 g másla, asi 250 ml mléka
Postup:
1. Brambory oloupeme a dáme do hrnce. Přidáme spodní část oloupaného chřestu svázaného potravinářským provázkem, zalijeme vodou tak, aby bylo vše jen těsně ponořené, a uvaříme doměkka. Očištěný horní chřest rovněž zalijeme horkou vodou, aby byl jen ponořen, osolíme a zvlášť uvaříme rovněž doměkka.
2. K uvařeným bramborám přidáme vodu z chřestu, svázanou spodní část chřestu vyjmeme a rozmixujeme dohladka, podle potřeby můžeme naředit mlékem. Pak směs osolíme, okořeníme bílým pepřem a špetkou muškátového květu a necháme přejít varem. Přidáme pokrájený, zvlášť uvařený chřest, máslo a společně prohřejeme. Jednotlivé porce můžeme ozdobit vařeným chřestem. Hotovou polévku můžeme podávat s opečeným toastem.